Az EP elítélte, hogy Oroszország beavatkozik Moldova belügyeibe

HírKlikk 2024. október 9. 20:30 2024. okt. 9. 20:30

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén elfogadott állásfoglalásában elítélte Oroszországot a moldovai állampolgároknak a közelgő választásokat megelőző megvesztegetéséért, az ország elleni orosz kiberműveletekért és az információs hadviselésért.

Az uniós parlament tájékoztatása szerint a szerdán 508 szavazattal, 53 ellenszavazat és 104 tartózkodás mellett elfogadott szöveg elítéli Oroszország "fokozódó rosszindulatú tevékenységeit, beavatkozását és hibrid műveleteit" azt megelőzően, hogy a moldovaiak az urnákhoz járulnának az október 20-i elnökválasztáson és az uniós integrációról szóló alkotmányos népszavazáson.

Az EP-képviselők felszólították az Európai Uniót és tagállamait annak biztosítására, hogy Moldova minden szükséges segítséget megkapjon intézményi mechanizmusainak és a hibrid fenyegetésekre való reagálási képességének megerősítéséhez.

Moldova hibrid fenyegetésekkel szembeni ellenállóképességének fokozása érdekében az Európai Parlament sürgette az uniós bizottságot, hogy folytassa az országgal megkezdett együttműködést a stratégiai kommunikáció, az újságírók és a civil társadalom támogatása, valamint a független orosz nyelvű médiatartalmak előmozdítása terén.

Az EP Oroszországot arra szólította fel, hogy tartsa tiszteletben Moldova függetlenségét, hagyjon fel a provokációkkal és vonja ki katonai erőit az ország minden területéről.

Az orosz beavatkozásra válaszul az állásfoglalás felszólította az Európai Unió Tanácsát, hogy fogadjon el további szankciókat a Moldova önállóságát aláásó személyekkel szemben. Sürgették továbbá azokat az országokat, amelyek körözött moldovai szökevényeket fogadtak be, hogy adják ki őket Moldovának bírósági tárgyalásra.

Az Európai Parlament állásfoglalásában megerősítette támogatását Moldova uniós csatlakozás felé vezető útján, és felszólította az Európai Bizottságot, hogy a következő, 2028-2034-es időszakra vonatkozó többéves pénzügyi keretben kezelje prioritásként az uniós tagjelölt országok finanszírozását.

Forrás: MTI


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom