Az EP jövő heti tisztújítása után is partvonalon kívül maradhat a Fidesz

HírKlikk 2022. január 15. 14:00 2022. jan. 15. 14:00

Jövő kedden választja meg az Európai Parlament az új elnökét, majd az alelnököket. Lesz némi változás a bizottságok összetételében, magyar képviselőknek várhatóan nem osztanak lapot.

A 2019-es EP-választásokat követően a pártok abban egyeztek meg, hogy a ciklus első felében a szociáldemokraták, a második két és fél évben pedig az Európai Néppárt jelöli a parlament elnökét. A félidős tisztújítás érinti az alelnököket és a kvesztorokat is, utóbbiak a képviselőkre vonatkozó igazgatási, pénzügyi feladatokat látják el. Alelnökből 14-et, kvesztorból pedig ötöt választ a parlament, a képviselőcsoportok jelölése alapján. 

Az elnököt titkos szavazáson, az érvényes szavazatok abszolút többségével, a szavazatok 50 százaléka plusz egy szavazattal választják meg. A járványhelyzet miatt a szavazást online tartják. Az elnöki pozícióra eddig négy jelölt pályázik: Roberta Metsola (EPP, Málta), Alica Bah Kunke (Zöldek/EFA, Svédország), Kosma Złotowski (ECR, Lengyelország) és Sira Rego (Baloldal, Spanyolország).

Ami a magyar politikusokat illeti, jelenleg két EP-alelnöki pozíciót töltenek be. Dobrev Klára már jelezte, hogy nem akarja a mandátumát a második félidőre meghosszabbítani, a fideszes Járóka Líviának pedig esélye sincs erre. Őt még a Néppárt tagjaként jelölték, a legnagyobb európai pártcsaládból kilépve, függetlenként azonban már nincs mögötte támogatás. Az EUrologus információi szerint sem a szociáldemokraták (ide tartozik a Demokratikus Koalíció négy és az MSZP egy képviselője), sem a liberálisok (ahol a Momentum két politikusa foglal helyet) nem jelölnek magyar alelnököt.

Némi mozgás várható a bizottsági posztokon – ez elsősorban a Fidesz számára lehet fontos. Miután kiléptek az Európai Néppárti frakcióból, elveszítették a bizottsági alelnöki helyeiket és a tagságukat is. Úgy tudjuk, a pártok alkujának köszönhetően, több parlamenti bizottság létszámát megemelik, a függetleneknek azonban összesen csak három pozíciót biztosítanak. Ezekre elvileg 36 képviselő pályázhat, közöttük a 12 fideszes. 

Forrás: hvg.hu