Az EP liberális frakciója bezzeg nem tűri a homofóbiát

HírKlikk 2021. január 22. 20:50 2021. jan. 22. 20:50

Homofób megnyilvánulásai miatt kizárt egy litván képviselőt az Európai Parlament Megújuló Európa liberális frakciója. A képviselő a Facebook-oldalára kitett videóban nyilvánította ki nézeteit. Viktor Uspaskich, a balti állam populista Munkáspártjának képviselője a múlt héten váltott ki nagy felzúdulást, amikor egy videóban a melegeket perverzeknek nevezte – számol be róla az Euractiv, amely Szájer ügyét is felemlegeti.

A frakció vezetése nyilatkozatot és bocsánatkérést követelt. A képviselő levelében sajnálatának adott hangot, hogy botrányt okozott, de azt írta, hogy megjegyzéseit „kiragadták a szövegösszefüggésből, illetve rosszul fordították le”. S kitartott amellett, hogy „joga” van bírálni olyan embereket, akik „perverz életmódot folytatnak”.

Mint az Euractiv írja: ezt a jelek szerint nem fogadták jól a frakcióban. Dacian Ciolos frakcióvezető kijelentette, hogy: „a Megújuló Európa frakcióban nincs helye a homofóboknak, Uspaskich úr kijelentései nem egyeztethetők össze az értékeinkkel. Magát zárta ki”. 

A portál a hírrel kapcsolatban emlékeztetett a Szájér Józseffel alig néhány hete történtekre, arra, hogy egy, a gyülekezési előírásokat sértő melegorgiáról menekült, és kábítószert is találtak nála, noha Orbán Viktor LGBTQ-ellenes jogszabályainak vehemens támogatójaként volt ismert. Ráadásul ő a jelenleg érvényes magyar alkotmány egyik kidolgozója, ami egyebek között azt is rögzíti, hogy Magyarország védelmezi a házasságot, amely férfi és nő közössége.