Az erőszak nem férfiprivilégium

Puzsér Róbert 2020. január 21. 09:21 2020. jan. 21. 09:21

Nem tudok hinni abban, hogy a mitikus patriarchátustól kapott felhatalmazás okozza a férfiak erőszakosságát a nőkkel szemben, hisz az erőszakos férfiak egymással és a gyermekeikkel szemben ugyanilyen erőszakosak.

Ha ez az elmélet mégis igaz volna, lennie kellene egy matriarchátusnak is, amely nőknek ad felhatalmazást a fenyítésre, hisz erőszakos férfiak mellett verekedős nők is bőven akadnak – elég csak felidézni a Jerry Springer Show vagy a Mónika Show ide vonatkozó adásait. Nem hiszem továbbá, hogy a tesztoszteron felelne az erőszakért, hisz az egyrészt minden férfiban ott dolgozik, de e férfiaknak mindössze a töredéke erőszakos, másrészt ez esetben mi magyarázná a férfiaknál sokkal tesztoszteronszegényebb nők erőszakosságát?

Az erőszak oka legtöbbször magával az agresszorral szemben elkövetett korábbi erőszak. A fiúgyermekek több verést kapnak – aligha csoda, hogy férfiként erőszakosabbak. Erőszak faktora pszichés zavar, alkoholizmus és tartós stressz is lehet, a legfőbb okot azonban kétségtelenül a gyermekkorban elsajátított rossz minták képezik.

Az elmúlt hetek halálos áldozatait látva, nem a férfiak és nők közti törésvonalat kéne mélyíteni, hanem családvédelmi, oktatási, szociális és bűnmegelőzési területen kell megragadni minden eszközt, ami javítani tud a magyar társadalom siralmas mentálhigiénés állapotán. Nem pusztán a tüneteket, de az okokat is kezelni kell.