Az EU-ban bíznak a magyar nyilvánosság intelligenciájában

HírKlikk 2023. november 21. 14:35 2023. nov. 21. 14:35

„Ursula von der Leyen szeme sem rebbent”, amikor megmutatták neki a magyar kormány legújabb kampányplakátjairól készül fotókat – mondta az EU bizottságának egyik szóvivője. A kampánnyal Orbán Viktor kormánya újra hangulatot kelt az EU ellen – írta a Die Presse.

A konzervatív bécsi lap szerint azzal, hogy együtt ábrázolják az EU Bizottságának elnökét és Sors György Alex fiát, a plakátok azt sugallják, hogy kapcsolat áll fenn a zsidó Soros György alapítványai és Brüsszel politikája között. A cikk emlékeztetett rá, hogy 2019-ben már volt ilyen kampány: annak idején Jean-Claude Juncker, a bizottság akkori elnöke szerepelt a plakátokon Soros György mellett. Azokat a plakátokat a kormány az Európai Néppárt éles bírálatának hatására leszedette. A Fidesz akkor még az Európai Néppárt tagja volt, de 2021-ben kilépett a frakcióból.

A bizottsági szóvivő szerint a plakátok látványa nem tett mély benyomást von der Leyenre, hiszen köztudott, hogy „ez nem az első, és vélhetően nem is az utolsó” ilyen kampány. A szóvivő hozzátette: tudomása szerint nem áll fenn semmiféle üzleti kapcsolat Sorossal, és a bizottság nem tűri az antiszemitizmust.

A konzervatív lap emlékeztetett arra is: korábban a kormány iránt lojális sajtó azt is állította, hogy Soros irányította az úgynevezett „gyermekvédelmi törvényt” érő nemzetközi bírálatokat is. A törvény egyebek mellett előírja, hogy a gyerekeket nem szabad felvilágosítani a homoszexualitásról, mi több, távol kell őket tartani a témáról szóló, nyilvánosan hozzáférhető publikációktól.

Emellett a magyar kormány újabb „úgynevezett nemzeti konzultációt” indított, amelyben a 11 kérdés egyikében az a valótlan állítás is szerepel, hogy az EU Magyarországon migráns gettókat akar létrehozni. Ezzel kapcsolatban a bizottság szóvivője kijelentette: felhívnak minden magyart, hogy tájékozódjon az Európai Unióról és annak politikájáról. „Bízunk a magyar nyilvánosság intelligenciájában, és meggyőződésünk, hogy képes ezeknek az állításoknak a megfelelő értékelésére” – mondta. 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom