Az EU behajtja a magyar kormányon a 200 millió eurós büntetést

HírKlikk 2024. szeptember 18. 16:55 2024. szept. 18. 16:55

A magyar kormány nem fizette be határidőre az Európai Bíróság által kiszabott 200 millió eurós büntetést, ezért kártérítési eljárás indul, és az európai uniós forrásokból fogják levonni a büntetést – írta a Bild.

Szeptember 17-én járt le a második fizetési felszólítás a bírságot illetően, amelyet az Európai Unió Bírósága szabott ki Magyarországra. A 200 millió eurós, vagyis 80 milliárd forintos büntetést azért kapta a magyar állam, mert 2020 óta nem változtatta meg az uniós jogba ütköző menekültügyi szabályozást.

Az Európai Bíróság döntése értelmében Magyarországnak további napi egymillió eurós bírságot is kell fizetnie a késedelem minden egyes napja után. Az Európai Bizottság szóvivője elmondta, hogy a bizottság felszólította Magyarországot a büntetés megfizetésére.

Mivel Magyarország nem fizette be a bírságot, ezért úgynevezett kártérítési eljárás indul, és az Európai Bizottság az európai uniós forrásokból fogja levonni a büntetést – írja a Bild információira hivatkozva az Index.

Az Európai Bíróság nyáron állapította meg, hogy Orbán Viktor kormánya kivételesen súlyos uniós jogsértést követett el. A bíróság már korábbi ítéleteiben is jogellenesnek nyilvánította a magyar menekültügyi rendszer jelentős részeit, és az Európai Bizottság is évek óta azzal vádolja Magyarországot, hogy figyelmen kívül hagyja az uniós normákat és az alapvető értékeket, és emiatt már befagyasztotta az országnak szánt több milliárdos forrásokat.

Az Európai Bíróság ítéletét követően Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kijelentette, hogy a kormány nem hajlandó fizetni, és megfenyegette a belga fővárost, hogy „ha Brüsszel migránsokat akar”, ők hajlandóak egyirányú jegyet adni a bevándorlóknak Brüsszelbe.

Korábban Magyarország még reménykedett a tárgyalásokban, de Eric Mamer, az Európai Bizottság szóvivőjének elmondása szerint a tárgyalás ideje elmúlt, ha Magyarország nem fizet, akkor a büntetést az EU-s támogatásokból kezdik levonni.

 

Forrás: Index


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom