Az EU bővítése és nyitott belső határai mellett foglalt állást Szlovénia és négy szomszédos ország államfője

HírKlikk 2024. április 22. 19:15 2024. ápr. 22. 19:15

Az Európai Unió bővítése és nyitott belső határai mellett foglaltak állást Szlovénia és négy szomszédjának államfői a szlovéniai Brdo pri Kranjuban tartott hétfői találkozójukon.

Natasa Pirc Musar szlovén, Sulyok Tamás magyar, Alexander Van der Bellen osztrák, Sergio Mattarella olasz és Zoran Milanovic horvát államfő hangsúlyozta az EU előnyeit, de egyben rámutatott az előtte álló kihívásokra és néhány szükséges változtatásra is.

A szlovén államfő az ország uniós tagságának 20. évfordulója alkalmából látta vendégül a szomszédos országok elnökeit egy informális találkozón.

A tanácskozást követő közös sajtótájékoztatón Natasa Pirc Musar kiemelte: Szlovénia minden szomszédjával kiváló kapcsolatokat ápol, amit egyebek között a tavalyi árvizek után tőlük kapott segítség is bizonyított.

A szlovén elnök szerint az uniós tagság országa számára számos előnyt és alapvető szabadságot adott, amelyeket az EU legfőbb értékének nevezett.

Hozzátette: határozottan támogatja a schengeni szabályok teljes körű alkalmazását. „Nagyon szeretném felhívni valamennyi szomszédos országunk kormányát és a szlovén kormányt is arra, hogy szüntessék meg a határellenőrzéseket" – mondta.

Az ellenőrzés nélküli belső határokat az EU fontos előnyének nevezte, különösen egy olyan térségben, amely szavai szerint „még ismeri a falakat".

Rámutatott az unió bővítésének, különösen a nyugat-balkáni országok csatlakozásának fontosságára, amelyet a találkozón mind az öt elnök támogatott.

Alexander Van der Bellen úgy vélte: a bővítésre a szükséges változtatásokkal is fel kell készülni.

Sergio Mattarella a nélkülözhetetlen jövőbeni reformok között említette az uniós döntéshozatali folyamatok megváltoztatását, amelyeknek szerinte gyorsabbá kell válniuk.

Ezzel összefüggésben Zoran Milanovic horvát elnök ellenezte a minősített többségi döntéshozatal bevezetését, mondván, hogy egyhangúságra van szükség az unióban.

Milanovic szkeptikusan nyilatkozott az EU-n belüli túl szoros integrációról.

A Föld világnapján alkalmából Pirc Musar minden elnöknek egy-egy hársfacsemetét ajándékozott.

A szomszéd országok elnökei 2011. június 24. óta először találkoztak Szlovéniában. Akkor Danilo Türk volt a szlovén elnök, aki az ország függetlenségének 20. évfordulója alkalmából látta vendégül őket.

Forrás: MTI/Hírklikk