Az EU bűne, hogy Magyarország idáig juthatott

HírKlikk 2020. április 1. 21:30 2020. ápr. 1. 21:30

A világon számos kormány él az egyéni jogok és a normális demokrácia felfüggesztésével járó rendkívüli felhatalmazásokkal, hogy kordában tudja tartani a koronavírust, ezek az intézkedések mindaddig jogszerűek, amíg arányosak és ideiglenesek. Néhány erős ember azonban alkalmat látott arra, hogy a válság ürügyével erősítse a hatalmát, s lecsapjon az ellenzékre és a kritikus sajtóra. De odáig egyikül sem ment el, mint Orbán Viktor nacionalista magyar miniszterelnök – írta szerkesztőségi cikkében a Financial Times.

A magyar parlament, ahol Orbán pártja, a Fidesz kétharmados többséggel rendelkezik, olyan jogszabályt fogadott el, amely messze túlmegy a szükségesség határán, és amely nem tartalmaz időbeli korlátot: a parlament ugyan visszavonhatja a felhatalmazást, de ha nem ülhet össze vélt vagy valós fertőzésveszély miatt, akkor erre aligha lesz módja. De egyébként is érdekes elképzelni, hogy a Fidesz képviselői szembeszállnának vezetőjükkel.  

Emlékeztetett a cikk arra is, hogy a 2015-ben a menekültek miatt hozott intézkedések ma is érvényben vannak.

Orbán a hatalomba való visszatérése, 2010 óta, lebontotta az ország alkotmányos fékjeit és ellensúlyait, és „illiberális demokratává” stilizálta magát. Magyarország valójában már nem tekinthető demokráciának, annak ellenére, hogy az ellenzéki pártok az utóbbi időben megerősödtek.

Az EU, az állítólag közös értékekre épülő közösség bűne, hogy az ország idáig jutott. Az EU eszközei a tévelygő tagállamok kordában tartására nem adekvátak. A 7. cikkely szerinti eljárás nem hatékony, mert egy tagállam megvétózhatja, és Lengyelország, valamint Magyarország támogatja egymást. Felhígították azt a javaslatot, hogy a költségvetési tárgyalásokba vegyék bele feltételként a jogállamiság tiszteletben tartását. Nagy a kockázat, hogy fogatlan lesz a tagállamok éves vizsgálatának bevezetése, bár ez az univerzális válság megmutathatja, hová jutott Magyarország. A legélesebb fegyver, amely az EU rendelkezésére áll, hogy Budapestet az Európai Bíróság elé citálja az európai értékek megsértése miatt. A bíróság döntései többnyire visszatérítik a tagállamokat a helyes útra. Azok az államok, amelyek ellenállnak, a kilépés felé veszik az irányt.

Az EU mind intézményeivel, mind politikájával kudarcot vallott. Az Európai Néppárt ugyan felfüggesztette a Fidesz tagságát, de Orbán politikai védelmet kapott a frakciótól tekintélyelvű szabálysértéseihez. Az EPP vezetőinek, de különösen Angela Merkelnek már régen nyilvánosan bírálnia kellett volna Orbánt, és ki kellett volna zárni a Fideszt a pártcsoportból. Még megtehetik – ez legalább felbátorítaná azokat, akik Budapesten igyekeznek felelősségre vonni a kormányt.

A koronavírus megkövetelte intézkedések többet felülírtak az EU legfontosabb politikai vívmányai közül, így például a nyitott határokat és a belső piacot.  Most minden eddiginél inkább, az értékek tartják össze az Európai Uniót, és ezeket az értékeket tiszteletben kell tartani – szögezte le a lap.