Az EU humanitárius gyorssegélyt küld Damaszkusznak

HírKlikk 2024. október 3. 05:30 2024. okt. 3. 05:30

Az Európai Unió 500 ezer euró (198 millió forint) humanitárius gyorssegélyt küld Szíriának – jelentette be szerdán az Európai Bizottság.

Az erről szóló közleményben felhívták a figyelmet arra, hogy a Libanonban kialakult fegyveres feszültség nyomán, már több mint 100 ezer civil, zömében nő és gyermek menekült át Szíriába. A most bejelentett összegből – amelyet az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) Szíriában működő irodája kap – az ő helyzetükön javítanak.

Az uniós segélyből egy hat hónapon át tartó humanitárius műveletet támogatnak, amelynek keretében – a szíriai Vörös Félhold felügyelete mellett – műanyag fóliákat és mintegy 10 ezer matracot és takarót osztanak ki a rászorulók között.

A polgárháború sújtotta Szíriát már eddig is humanitárius válság sújtotta, és mintegy 16,7 millió ember szorul országszerte segítségre – emlékeztettek a közleményben, hozzátéve, hogy a most menekülők legkevesebb 60 százaléka 18 év alatti.

Michael Ohnmacht, az EU szíriai delegációjának vezetője leszögezte: rendkívül fontos, hogy az unió minél hamarabb enyhítsen a harcok és a pusztítás elől menekülők helyzetén.

Az EU azonnali tűzszünetet sürget a Libanonban szembenálló felek között.

Forrás: MTI


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom