Az EU keleti bővítésével meghiúsulnának Putyin hódító tervei

HírKlikk 2024. május 2. 15:15 2024. máj. 2. 15:15

A Putyin feletti győzelemmel érne fel, ha tovább bővítenék kelet felé az EU-t – mutatott rá kommentárjában a német politikai hetilap.

A Der Spiegel szerzője szerint manapság teljes az egyetértés az ügyben, hogy a húsz évvel ezelőtti nyitás példátlan siker az unió történetében, éspedig minden érintett számára. Annál sajátságosabb ellenben, hogy a további felvételek ügyében éppen azokat a fenntartásokat lehet hallani, mint egykor.

Nevezetesen hogy Brüsszel feneketlen hordóba töltené a pénzt, ha csatlakozik Ukrajna vagy a Nyugat-Balkán. De nem szabad ennyiben hagyni. Berlinnek, Párizsnak és Brüsszelnek bizonyítania kell, hogy be kell venni a jelentkezőket, nehogy a szervezet perifériáján húzódó válságövezet a putyinizmus martaléka legyen.

Ha az unió meg akarja őrizni szavahihetőségét, akkor nem szegheti meg a Kijevnek, valamint a nyugat-balkáni államoknak adott ígéretét. Ha felnyitja a sorompókat, akkor nem csupán Moszkva imperialista terveit hiúsítja meg, hanem esélyt kínál, hogy a felvételre váró országokban a demokrácia érdekében hajtsanak végre reformokat.

A belépés természetesen sok pénzt igényelne, hiszen a földrész legszegényebb országairól van szó. A legtöbb nettó kedvezményezett kormányból egy csapásra nettó befizető lenne. Ám a mérleg másik serpenyőjében ezzel szemben 50 millió új fogyasztó, hatalmas agrárterület, kedvező energiatermelési lehetőség van.

A siker természetesen csak akkor lehetséges, ha Brüsszel átalakítja az agrárpolitikát, többet tesz a jogállam védelmében. Nehogy Kijev, Belgrád vagy Tirana az illiberális magyar példát kövesse. Ezért világos feltételeket kell szabni, értve ezt a már bent lévő országokra is. Az újabb nyitás esélyt nyújt, hogy az EU ne csupán gazdasági közösség, hanem egyben biztonsági szövetség is legyen.

 

Forrás: Hírklikk