Az európai alapértékek nem képezik alku tárgyát

HírKlikk 2021. július 29. 19:17 2021. júl. 29. 19:17

A német zöldek parlamenti frakcióvezetője szerint Lengyelország példája mutatja, miért életveszélyes az, ha bárki kétségbe vonja az európai jog elsődlegességét. Az elemzésben Franziska Brantner emlékeztet arra, hogy mind a lengyel, mind a magyar vezetés keményen aláássa a jogállamot, bizonyíthatóan akadályozza az igazságszolgáltatás működését, szűkíti a sajtószabadságot, elnyomja az ellenzéket, a kisebbségeket és az LMBT-közösséget. Ezt a Bizottság legutóbbi jelentése is megerősíti.

A lengyel Fegyelmi Kamara létezése lehetővé teszi, hogy felelősségre vonják azokat a bírákat, akik az Európai Bírósághoz fordulnak. Ily módon azonban Varsó megkérdőjelezi az EU jogrendjét, azzal együtt pedig az egész unió alapját – írta a Frankfurter Allgemeine Zeitung. Ezzel párhuzamosan a lengyel Alkotmánybíróság kimondta, hogy az Európai Bíróság megállapításai nem egyeztethetők össze az ország alaptörvényével.

Hasonló állásfoglalás született már Romániában és Franciaországban is. Ezért nagyon helyes, hogy Brüsszel szerződésszegési eljárást indított Németország ellen, hiszen a karlsruhei Alkotmánybíróság volt az első, amely az EKB kötvényvásárlási programja kapcsán elvitatta az európai jog elsőbbségét. A futótüzet meg kell előzni. Ha az egyes nemzetek elkezdenek vitatkozni az EU-val, akkor az unió jogrendje toldozott-foltozott lesz, és annak az összes érintett legfelső jogi testület megissza a levét. És amikor a német Alkotmánybíróság volt elnöke azzal vádolja meg az EU-t, hogy az szövetségi államot akar, akkor ily módon csak Orbán és Kaczynski malmára hajtja a vizet, miközben mindkettő kiüresíti a demokráciát.

Nem lehet túllépni az uniós szabályokon, különösen nem, amikor a bírák függetlenségéről van szó. Csak így lehet szavatolni az európai értékek és elvek betartását, és elérni, hogy megfelelő módon használják fel az közösségi pénzeket. Ezért Németországnak a kötelezettségszegési eljárás keretében egyértelművé kell tennie, hogy az uniós jogot tekinti irányadónak, mert akkor nem ad lehetőséget semmiféle eltérő értelmezésnek más bíróságok részéről. Az ugyanis gyilkos dolog volna. Így minden más állam számára ki kell nyilvánítania, hogy az európai alapértékek nem képezik alku tárgyát – vélekedett Brantner.

(A cikk csak előfizetők számára olvasható.)

Forrás: Hírklikk