Az Európai Bizottság bizonyítékot kér Lengyelországtól a Turów bánya bezárásáról

HírKlikk 2021. október 26. 18:05 2021. okt. 26. 18:05

Az Európai Bizottság levélben fordult a varsói vezetéshez azonnali bizonyítékot kérve a lengyel-cseh határ menti Turów külszíni lignitbánya – uniós bírósági utasításra történő – bezárásáról – jelentette be kedden az brüsszeli testület illetékes szóvivője.

„A bezárásra vonatkozó bizonyítékok hiányában a bizottság rendszeres időközönként fizetési felszólításokat fog kibocsátani" – tette hozzá.

Az Európai Unió Bírósága május végén elrendelte, hogy Lengyelország ideiglenesen függesszen fel minden tevékenységet a bányában. Mivel ez nem történt meg, a bíróság szeptember végén az Európai Bizottságnak kifizetendő napi 500 ezer euró pénzbüntetésre kötelezte Lengyelországot.

A cseh kormány korábban azért fordult panasszal az unió bíróságához, mivel attól tart, hogy a bánya működtetése elapaszthatja a régió víztartalékait, növelheti a zajterhelést és a légszennyezést. A prágai vezetés ugyancsak aggályosnak véli, hogy Lengyelország először 2026-ig, majd 2044-ig meghosszabbította a bánya működési engedélyét. A lengyel vezetés megtagadta a bánya bezárását, arra hivatkozva, hogy ez munkahelyek ezreit szüntetné meg, és számtalan háztartás maradna áram nélkül.  

A felek közötti prágai tárgyalásokon a cseh sajtó szerint a lengyelek azt javasolták, hogy anyagi támogatást adnának az érintett cseh régió víztartalékainak védelméhez. A csehek számára ez alapvetően elfogadható is lenne, ha Varsó a támogatást nem kötné két éves határidőhöz, holott a bánya üzemeltetése 2044-ig van engedélyezve.

Morawiecki lehetetlennek tartja a Turów bánya bezárását

Megerősítette Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő, hogy végrehajthatatlannak tartja az Európai Unió Bírósága döntését a cseh határhoz közeli Turów bánya működésének felfüggesztéséről.

Lengyelország "alig teheti meg, hogy a lakosok tízezreit elvágja a fűtéstől, a dolgozók ezreit megfossza a munkájuktól, a háztartások millióit pedig áram nélkül hagyja" - reagált Morawiecki egy sajtóértekezleten az elhangzott újságírói kérdésre.

"Bizonyos döntések elfogadhatatlanok társadalmi, gazdasági, adott esetben energiabiztonsági okokból is" - kommentálta Morawiecki az EB felszólítását.

Aláhúzta: nem egyezhet bele a rendelkezés végrehajtásába.

Hétfőn Piotr Wawrzyk lengyel külügyminiszter-helyettes közölte: a Prágából érkezett jelzések szerint a cseh fél vissza akar térni a tárgyalóasztalhoz, a tárgyalások megújítása "a legközelebbi napok, legfeljebb két hét kérdése".

Forrás: MTI