Az Európai Bizottság levelet küldött Varga Juditnak a homofób törvényről

HírKlikk 2021. június 24. 08:35 2021. jún. 24. 08:35

Ursula von der Leyen ígéretének megfelelően, az Európai Bizottság megküldte szerda délután az első hivatalos levelét az ügyben a magyar kormánynak, amelyben kifejezték jogi aggályaikat a melegellenes magyar törvényjavaslattal kapcsolatban.

A levél szerint a pedofiltörvénybe bújtatott melegellenes jogszabályok sértik az audiovizuális és az elektronikus kereskedelemre vonatkozó uniós szabályokat, valamint az EU alapjogi chartáját.

„Egy jogos közérdeket használtak fel olyan módon, amely az embereket nemük és szexuális irányultságuk alapján diszkriminálja, eltérve az Európai Unióról szóló szerződés 2. cikkében foglalt értékektől, különösen az emberi jogok, a szabadság és a diszkrimináció-mentesség tiszteletben tartásától.

A törvényjavaslat rendelkezései közvetlenül sértik a Charta 21. cikkében foglalt, a nemen és a szexuális irányultságon alapuló megkülönböztetés tilalmát, megtagadva az emberektől az önkifejezés szabadságát, a saját véleményüket, valamint a magán- és családi élethez való jogukat” – írták az uniós biztosok levelükben, amelyet az EUObserver-re hivatkozva a Telex ismertetett.

Az EUrológus érékelése szerint „azzal, hogy a Bizottság megtalálta a kapcsolatot azzal, hogyan sérti a magyar törvény az EU szent tehenét, az uniós belső piac működését, gyakorlatilag el is dőlt: a magyar kormánynak alig lesz esélye a jogvitában”.

Ha nem változtat a törvényen, a Bizottság kötelezettségszegési eljárást indíthat a magyar kormány ellen, és végső esetben az Európai Unió Bíróságától kérheti a törvény megsemmisítését.