A „Lex Mészáros” javaslat elfogadva

HírKlikk 2020. május 23. 05:30 2020. máj. 23. 05:30

„Cseh Katalin az Európai Parlamentnek benyújtotta „Lex Mészáros” javaslatát, amelyet nagy többséggel meg is szavaztak. A „Lex Mészáros" célja, hogy azok, akik korábban visszaéltek az uniós pénzekkel, ne kaphassanak további támogatásokat" – írja az ATV a Momentum közleményére hivatkozva.

Mint írják, „Cseh, aki szűk egy éve szerezte meg parlamenti mandátumát, videójában kifejtette, hogy a Momentum politikusaként az egyik legfőbb célja annak biztosítása, hogy az Európai Unió támogatásait ne használhassák olyanok, akik amúgy lábbal tiporják a közösség értékeit. Ennek mentén nyújtotta be javaslatát a Parlament elé, mely javaslatot a képviselők nagy többsége támogatott, így az a Bizottság elé került.

A javaslat fő elemei:

Az Arachne(pók) eszközrendszer használata, amellyel az uniós források elosztásakor kiszűrhető a csalások lehetősége, és megelőzhető az uniós pénzek ellopása.

A Bizottság készítsen egy feketelistát azokról a cégekről és tulajdonosaikról, amelyek ellen korrupció és sikkasztás gyanújával folyik vizsgálat, vagy amelyeket korábban ilyen bűncselekményekben részesnek találtak. A feketelistán szereplők öt évre legyenek eltiltva az uniós pályázatoktól, emellett pedig minden futó projektjük különös alapossággal legyen átvizsgálva.

A Parlament után, most a Bizottságon a sor, hogy a javaslatokat megvizsgálja és megvalósítsa. Cseh megígérte, hogy annak érdekében, hogy ez megtörténjen, folyamatos kapcsolatban lesz a Bizottság illetékeseivel. Ha a Bizottság partner lesz ennek az ellenőrzési és elszámoltatási mechanizmusnak a megvalósításában, az végre valódi áttörést jelenthet Európa megújításában – hogy az európaiak pénze ne másra fordítódjon, hanem az itt élők egészségének, tanulmányainak, munkahelyeinek fejlesztésére és környezetünk védelmére."