Az Európai Parlament elítélte Szijjártó Pétert

HírKlikk 2023. szeptember 13. 21:10 2023. szept. 13. 21:10

Az Európai Parlament egy állásfoglalásban ítélte el Szijjártó Péter külügyminisztert azért, mert szembement az uniós politikával, amikor Belaruszban folytatott tárgyalásokat.

A parlamenti állásfoglalás hosszasan részletezi a Lukasenka-rezsim által elkövetett bűnöket – írja az EUrologus. A képviselők a leghatározottabban elítélik „a Lukasenka-rezsim által folyamatosan elkövetett, korlátozás nélküli elnyomást és az emberi jogok szisztematikus és széles körű megsértését, beleértve a rossz bánásmód és kínzás számos esetét, valamint a politikai foglyok és más, politikai alapon üldözött személyek, például újságírók, emberi jogvédők, független szakszervezeti aktivisták és mások teljes elkülönítését és nem megfelelő orvosi ellátását".

A dokumentumban azonban szerepel a következő mondat is: „Sajnálatát fejezi ki a magyar kül- és kereskedelmi miniszter 2023. februári minszki hivatalos látogatása miatt, amely ellentmond a Belarusszal, Oroszországgal és az Ukrajna elleni agresszív háborúval kapcsolatos uniós politikának."

Beszédet mondott az Európai Parlamentben a belorusz ellenzék száműzetésben élő vezetője is. Szvjetlana Cihanouszkaja hosszasan sorolta az elnyomás belorusz áldozatainak történeteit. Közöttük a sajátját, hiszen férje, Szergej, 19 év börtönbüntetést kapott, de hat hónapja semmi hírt nem kapott róla. 

Az állásfoglalást 453 képviselő szavazatával fogadták el, ellene mindössze 21-en szavaztak. Ezek között volt a 12 fideszes képviselő közül a jelenlévő hat: Bocskor Andrea, Deli Andor, Győri Enikő, Hidvéghi Balázs, Schaller-Baross Ernő és Tóth Edina.

Forrás: hvg.hu