Az év végén még az MFB is adott 10 milliót a „fideszes művháznak”

Zutyu 2022. január 9. 14:25 2022. jan. 9. 14:25

Bár a Polgárok Házát működtető alapítvány legnagyobb szponzora a Szerencsejáték Zrt, most a Magyar Fejlesztési Banktól is kapott 10 millió forintot.

Időnként ugyan szednek belépőt a VIII. kerületi Polgárok Házában a rendezvényekre, de a szervezet nem ebből tartja fenn magát. Az épületet működtető Szövetség a Nemzetért Alapítvány, amely a „fideszes művházat” működteti, alapvetően adófizetői forintokból fedezi a kiadásait. Persze tömegigény nincsen a rendezvényekre, amit az is jól mutat, hogy a tavalyi egy százalékos felajánlásokból egymillió forint sem jött össze.

Az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank most közzétett támogatási szerződései között találni néhány figyelemre méltót is. Egész évben költöttek jótékonykodásra, az első negyedévben a Príma Primissima díjakat osztó alapítványt támogatták 46 millió forinttal. A második negyedévben a Békemeneteket szervező Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány kapott 30 millió forintot, illetve a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat Alapítványnak juttattak összesen 47 milliót. A harmadik negyedévben 10,6 millióra szerződtek a Médiaworks Zrt-vel, ami a fideszes médiaholding részeként működő cég, tulajdonosa az erre a célra létrehozott Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány. És ahogy a bevezetőben írtuk, a negyedik negyedévben pedig a Polgárok Házát működtető Szövetség a Nemzetért Alapítvány kapott 10 millió forintot az állami banktól.

Arról a Szerencsejáték Zrt. támogatása kapcsán már írtunk, hogy semmilyen olyan tevékenysége nincs a Polgárok Házának, ami indokolná a közpénzesőt. A legnépszerűbb programjuk ugyanis a Békemeneteket szervező CÖF-CÖKA által szervezett Civil Akadémia, ahol a kormánypártnak kedves figurák magyarázzák, miért nagyszerű a Fidesz-kormányzás és milyen sanyarú sors várna az országra, ha az ellenzék nyerné a választásokat. A Polgárok Háza ügyvezetője egyébként Kubatov Gábor, a Fidesz alelnöke és pártigazgatója.