Az ígért mennyiség nem érkezik, a Szputnyik V szállítása is késik

HírKlikk 2021. február 20. 18:50 2021. feb. 20. 18:50

Egy hónappal ezelőtt Szijjártó Péter külgazdasági és Külügyminiszter a Facebookon jelentette be, hogy Oroszország a Magyarországra szállítani vállalt kétmillió adag vakcinából már 30 napon belül eljuttat 600 ezret, a következő hónapban pedig egymilliót, végül az utolsóban 400 ezret. Nos, eddig csak a töredéke futott be a 30 napra vállalt adagnak, pontosabban 2,28 százaléka.

A 30 napos határidő most vasárnap jár le, eddig viszont csak 45 600 adag Szputnyik érkezett – írja a 444.hu. Szijjártó pénteki kommunikációja szerint százezer adag oltóanyag van úton, ami azért javít majd némileg a helyzeten, de még akkor is messze lesznek a vállaltak teljesítésétől. 

A 444.hu szerint, ha a szentpétervári kamion holnap befut (miért is Szentpétrvárról, amikor a magyarok a moszkvai gyártási helyszínt ellenőrizték?), akkor is csak 145 600 adagra megy fel a leszállított Szputnyik-vakcinák száma. Az első 30 napra ígért 600 ezer helyett.  Persze ott van még a vasárnap, amikor érkezhetne hirtelen 454 ezer adag vakcina. De erre ne számítsunk, Müller Cecília hétfőn azt mondta, hogy ezen a héten 100 ezer adag orosz vakcinát várunk. Ez lesz Szijjártó kamionja.

Időközben a magyar kormány is szembesülhetett azzal, hogy az ígért mennyiség nem fog megérkezni. Gulyás Gergely legalábbis a múlt heti kormányinfón mintegy mellékesen azt közölte, hogy februárban 200 ezer vakcinát várunk az oroszoktól, nem említve, hogy eredetileg 600 ezer vakcináról volt szó. A Telex erre akkor rákérdezett, de nem kapott választ. 

Valahogy ez a csúszás nem veri ki a biztosítékot a kormányzati kommunikációban, szemben az EU-s beszerzésekkel – mutat rá nem kis malíciával a 444.hu. 

 
Forrás: Hírklikk