Az Index kirúgott főszerkesztője nem fél Orbántól

HírKlikk 2020. szeptember 18. 18:10 2020. szept. 18. 18:10

Dull Szabolccsal, az Index volt főszerkesztőjével közölt interjút a német regionális lap abból az alkalomból, hogy az újságíró nyerte el az idei Potsdami M100 Médiadíjat. Arra a kérdésére, hogy fél-e Orbán Viktortól, Dull azt válaszolta: nem fél. Nem kívánta azt mondani, hogy Orbán diktátor lenne, amint bírálói minősítik, mert úgy vélte, ez újságíróként nem feladata, hiszen akkor sem pártpolitikai szempontok szerint gondolkodik, ha értékel egy helyzetet, hanem pusztán újságírói értékeket tart szem előtt. 

Az Augsburger Allgemeine munkatársának kérdésre elmondta elbocsátása előzményeit, és hozzátette: fogalma sincs, milyen szerepe volt ebben Orbán Viktornak. Ő maga nyilván terhessé vált, mert világossá tette, hogy a sajtószabadság kérdésében nincs kompromisszum. A szerkesztőségre gyakorolt nyomás azzal kezdődött, hogy egy kormányhoz közelálló személyiség bevásárolta magát a hirdetésekkel foglalkozó partner cégbe. Azután sem közvetlen nyomás érvényesült, de a kormány tagjai igen ellenséges magatartást tanúsítotakt a szerkesztőséggel szemben, nem adtak interjúkat, nem válaszoltak kérdésekre. 

A riporter felvetette a Dull ellen indult rágalmazási kampányt, és megkérdezte, hogy kapott-e fenyegetéseket, esetleg testi erőszak áldozatává lett-e, ám Dull Szabolcs erre azt válaszolta, „Idáig még szerencsére nem jutott el a helyzet Magyarországon, de a tendencia erre mutat”, és szólt arról, hogy valaki feltörte a telefonlistáját. 

Az újságíró emlékeztetett rá, hogy ezrek tiltakoztak az Index átalakítása ellen és a sajtószabadságért, de a volt főszerkesztő úgy vélte: ma Magyarországon nincs kitartó, széles körű ellenállás a sajtószabadság korlátozásával szemben. Ennek szerinte az az oka, hogy sok szerkesztőségben a kormányhoz közelálló propagandisták, néhol már egyenesen politikusok írják az újságot. „Úgy látom azonban, hogy egyre több emberben tudatosul, hogy van értéke a független tájékoztatásnak” – és emlékeztetett a Borkai-botrányra, amelyről csak a független média tájékoztatott, és amely hatással volt a közigazgatási választásokra. 

Arra a kérdésre, hogy miért ilyen nagy Orbán Viktor támogatottsága, Dull kifejtette: a legutóbbi kétharmadot a miniszterelnök azzal érte el, hogy olyan intézkedéseket hozott, amelyek sok ember anyagi helyzetét javították, és mert az ellenzék nem volt képes az egységes fellépésre, hogy az embereknek lett volna valós alternatívájuk Orbánnal szemben. Arra a kérdésre, hogy vajon lehetséges-e még Magyarországon a független tájékoztatás, Dull úgy vélekedett: van még mozgástér, és létezik az Index volt munkatársainak új projektje is. Ennek az új projektnek szurkol, hogy egy nagy, új orgánumot tudnak kiépíteni a neten, és érdeklődéssel figyelik, milyen akadályokat raknak az útjukba. 

A demokráciáról van szó, és a harcot semmiképpen nem szabad feladni. Bár őt magát még februárig szerződés köti az Indexhez, de tudja, hogy azután a kollégái szívesen fogadják majd – mondta. Egyébként a német nyelvű sajtó nagyon sok orgánuma közölte azt a rövid nyilatkozatot, amelyet Dull Szabolcs a díj átadása előtt a DPA német hírügynökségnek adott, és amelyben azt hangsúlyozta: úgy érzi, a kitüntetés nem neki, hanem az Index egész szerkesztőségének szól.