Az influenzaoltás már egész Európában hiánycikké kezd válni

HírKlikk 2020. október 24. 07:09 2020. okt. 24. 07:09

Milliók oltatták be magukat a kormányuk unszolására influenza ellen, így tonnaszámra fogynak a vakcinák.

Minden korábbinál több oltást halmoztak fel a kontinensen, de valószínűleg így sem jut minden jelentkezőnek és ezért több helyen sorrendet kell felállítani, hogy kik kaphatnak először a vakcinából.

Gőzerővel dolgoznak világszerte a gyógyszergyárak az influenzaoltások gyártásán, ám ez a jelenlegi szezonban már aligha segít. A hvg.hu által idézett vaccinestoday.eu szaklap szerint, ugyanis a vakcinák gyártása egy-másfél évet vesz igénybe – a most boltokba vagy orvosokhoz került adagok gyártása tavaly kezdődött – így az újabb oltások legjobb esetben is csak decemberben, vagy januárban juthatnak el a paciensekhez. Az is csökkenti a megnövekedett igények kielégítésének lehetőségét, hogy a vakcinák különleges gyógyszerek, így csak viszonylag kevés gyártónak van engedélye ezek előállítására.

Szerencse viszont, hogy több gyógyszeripari cég már tavaly bővíteni kezdte a termelést, így a korábbiaknál akár harminc százalékkal több védőoltás érkezett, érkezik a földrész országaiba.

A hiányra már az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is reagált. Az ENSZ azt sürgeti, hogy az egészségügyi hatóságok állítsanak fel sorrendet arra, hogy kik kapják meg elsőként a védőoltást. A lista elején a 65 éven felüli polgárok állnak, őket pedig az egészségügyi dolgozók követik.

Forrás: hvg.hu