Az iparűzési adó csökkentése tragikus lesz az önkormányzatokra

HírKlikk 2020. február 14. 14:17 2020. feb. 14. 14:17

Tragikus következménye lesz az önkormányzatokra, ha a kormány csökkenti az iparűzési adót. Ezzel mindenkinek minden eszközzel szembe kell szegülni – mondta Harangozó Tamás, az MSZP országgyűlési képviselője Egerben, a párt politikusainak országjárása során.

„Mi magunk is az Országgyűlésben és minden fórumon el fogjuk mondani, hogy ez egy nagyon-nagyon rossz javaslat; (…) mindenkinek minden eszközzel ezzel (…) szembe kell szegülni” – közölte Harangozó.

Az iparűzési adó jelenleg az önkormányzatok egyetlen szabadon elkölthető bevétele, ezt akarja most a kormány magához vonni, illetve felhasználási feltételeit szigorítani  – magyarázta Kunhalmi Ágnes, az MSZP választmányi elnöke.

„A Fidesz kimondottan politikai céllal teszi azt, hogy kivérezteti az önkormányzatokat” – mondta Kunhalmi – hiszen így megakadályozhatja, hogy az új ellenzéki városvezetők emberibb, jobb, humánusabb politikát folytathassanak.

A kormány vállalkozásbarát kormányzati lépésként próbálja beállítani a Varga Mihály által megpendített tervet, de ha megvalósul, „tragikus következményekkel fog járni az önkormányzatokra” – hangsúlyozta Harangozó.

Elmondta: Egerben például a kormány az egri polgárok zsebéből, az önkormányzati igazgatásban vagy az intézményeknél dolgozó emberek fizetésétől, illetve a tömegközlekedéstől fogja elvenni „ezt a pénzt is”.

„Ez egy merénylet minden egyes egri választópolgárral szemben is” – mutatott rá.

Kunhalmi azt mondta: azt látja, hogy Eger város vezetése mindent meg fog tenni, amit csak tud, hogy az emberek jobb létét szolgálja. A választók ugyanis látják a „hazug és álságos” kormánypolitikát. S ahogy Budapesten „minél jobban szorongatják a fővárost, annál nagyobb a köztársaságpártiak támogatottsága”, másutt is ez lesz a helyzet – jósolta.

Elmondta: az MSZP politikusai a párt vezetőinek országjárása során jártak a Jobbikos vezetésű Egerben is „megerősíteni a koalíciónak a baloldali felét”, szakmai egyeztetéseken megbeszélve az önkormányzati vezetőkel a 2022-ig elvégzendő feladatokat, s hogy miként tudnak ebben az MSZP országos politikájában segíteni.

Harangozó ismertette: az MSZP március 14-i kongresszusán fogadja el a stratégiáját és módosítja  alapszabályát azért, hogy a 2022-es országgyűlési választásokra vezető utat kijelöljék. Most a párt vezetői a stratégia vitájának keretében járják az országot, hogy „mindenféleképpen kiküszöböljék” az akadályokat, amelyek a teljes körű ellenzéki összefogást meghiúsítanák.