Az Iszlám Állam követte el az afganisztáni mecsetrobbantást

HírKlikk 2021. október 16. 08:20 2021. okt. 16. 08:20

Az Iszlám Állam jelentkezett a dél-afganisztáni Kandahár legnagyobb síita mecsetében pénteken elkövetett pokolgépes merénylet elkövetőjeként.

A terrorszervezet saját információs csatornáján keresztül tette a bejelentést. A közlés szerint két öngyilkos merénylőjük először lelőtte az őröket a bejáratnál, majd a behatolva az épületbe, felrobbantották a testükre erősített robbanószert. A pénteki ima és szentbeszéd idején mintegy háromszázan voltak a mecsetben.

A pénteki robbantásnak legalább 47 halottja és 70 sebesültje van – közölte Hafíz Sajíd, a tálibok kandahári kulturális és tájékoztatási ügyekért felelős hivatalának vezetője.

Egy héttel ezelőtt az észak-afganisztáni Kunduz egyik síita mecsetében követtek el robbantásos merényletet. A támadásnak, amelyet szintén az Iszlám Állam terrorszervezet vállalt magára, mintegy 50 halálos áldozata volt.

Az augusztus közepén hatalomra került tálibokkal is szembenálló terrorszervezet a síitákat hitehagyottaknak tekinti, és rendszeresen követ el ellenük robbantásos merényleteket Afganisztánban és más muszlim országokban is.

Forrás: MTI