Szanyi Tibor: Kína nem barát

HírKlikk 2024. szeptember 24. 12:30 2024. szept. 24. 12:30

Az Igen Szolidaritás Magyarországét Mozgalom (ISZOMM) aggodalmát fejezi ki az Orbán-kormánynak a Kínával való feltétlen barátsága kapcsán, és megérti úgy az USA, mint az EU biztonsági aggodalmait. Ez a megértés azonban mit sem változtat a párt azon álláspontján, hogy valójában tőkés nagyhatalmak közötti feszülésekről van szó.

A Szanyi Tibor elnök által jegyzett közlemény szerint a kínai dömping elsősorban az autóiparban jelentkezik, két fronton. 

Az egyik az igen jelentős kínai állami támogatással készülő, „egyszersmind förtelmesen környezetrongáló" elektromos személygépkocsik terén, amelyeket nyugati oldalról büntetővámokkal sújtanának. Az ISZOMM álláspontja szerint azonban nem csupán az import megnehezítésére, hanem az egész elektromos közlekedés bátor átgondolására lenne szükség a kezdetleges és káros technológiák tömegesítése helyett. Intő jelnek tartják, hogy az elektromos autók iránti kereslet csökkenőben van, illetve e szektorban már komolyabb elbocsátások is jelentkeznek.

A párt szerint a másik terület a kínai szoftverekkel felszerelt autók világa, ahol egyre több biztonsági aggodalom merül fel ezen járművek távoli megfigyelése és irányíthatósága vonatkozásában. Egyszerűbb nyelven szólva, aligha értelmes dolog bevállalni, hogy külső jelre például az EU-ban közlekedő autók egyre nagyobb hányada állhasson le, okozhasson forgalmi káoszt, vagy tegye más módon lehetetlenné az élet bizonyos részeit!

„Sajnos, a történelemben nem találni referenciát arra, hogy a Kínával való barátkozás bármely nemzetnek jót tett volna" – állapítja meg a közlemény.

Az ISZOMM megjegyzi, hogy a magyar külügyminiszter „feltétlen kínabarát műmájerkedése ellenére" az EU kereskedelempolitikája közvetlen Európai Bizottság-i hatáskör, tehát az ellenszavazattal való fenyegetés legfeljebb a kevésbé tájékozottak hergelésére alkalmas.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom