Az MBH kaparinthatja meg a Fundamenta Lakáskasszát

HírKlikk 2023. október 29. 09:00 2023. okt. 29. 09:00

Az MBH Bank adta a legkedvezőbb ajánlatot a Fundamenta-Lakáskasszára a lakástakarékpénztár többségi német tulajdonosa, a Bausparkasse Schwäbisch Hall AG által kezdeményezett tárgyalásokon. 

Az alkudozások utolsó szakaszában az MBH mellett még az Erste Bank is versenyben volt, de végül Mészáros Lőrinc bankholdingja győzött – értesült a hvg.hu.

A tranzakcióval az MBH Banknak – amelynek mérlegfőösszege meghaladja a 10 600 milliárd forintot, ügyfeleinek száma pedig a kétmilliót – éppúgy lesz egy lakástakarékpénztára, mint az OTP-nek, sőt, az MBH lakástakarékja még nagyobb is lesz, mint az OTP-é.

Annak ellenére, hogy  az Orbán-kormány 2018-ban rapid módon megszüntette az állami támogatást az előtakarékosságra építő pénzügyi konstrukciónál, a piacon három szereplő, a Fundamenta, az OTP és az Erste folytatta ez irányú tevékenységét. A Fundamenta 2022-ben 4,5 milliárd forint adózott eredményt ért el, az OTP lakástakarékja 3,2 milliárdot, az Erstéé pedig 2 milliárdot. 

A Telex korábban úgy tudta, hogy az OTP is érdeklődött a Fundamenta iránt, de végül nem szállt be a versenybe, mára pedig az Erste is feladta a tízmilliárdos nagyságrendű licitet.

Forrás: hvg.hu


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom