Az MLSZ tehetetlen a zsúfolt meccseken hanyagolt maszkhasználattal szemben

Harkai Péter 2020. október 26. 18:37 2020. okt. 26. 18:37

Kisebb botrányt generált, hogy a Groupama arénában megtartott hétvégi FTC-Újpest meccsről derűs szelfit küldött, majd pánikszerűen törölt oldaláról a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője, Farkas Örs. Bár előírás – lenne, de nem tessékelték ki a stadionból.

Annak ellenére, hogy szinte naponta növekszik mind a fertőzöttek, mind az áldozatok száma és péntektől kötelező a tömegrendezvényeken a maszkhasználat, a labdarúgó-mérkőzéseken mindezt változatlanul képtelenség foganatosítani. Legalábbis a Fidesz egyik vezető politikus-klubelnöke, Kubatov Gábor érdekkörére nem vonatkoznak a kormányhatározatok, holott a csütörtöki Magyar Közlönyben megjelent rendelet egyértelműen fogalmaz:

„A sportrendezvények helyszínén és a szabadtéren megtartott gyűlésen maszkot kell viselniük a résztvevőknek, kivételt képeznek a sportolók, az edzők, a mérkőzésvezetők, a versenybírók és a segítőik. A gyűlésen felszólaló maszk nélkül mondhatja el felszólalását. Azt, aki a sportrendezvény vagy a gyűlés szervezőjének felszólítása ellenére sem visel maszkot, a rendezvény szervezője köteles felszólítani a helyszín elhagyására” – olvasható a kormányrendeletben, amit személyesen Orbán Viktor írt alá.

Ennek ellenére, a 16 000 főnyi nézőközönséget vonzó szombati rangadón a közönségről készült illusztrációk nagy részén mindennek az ellenkezőjét bizonyították a képek, ami több, mint felelőtlenség – a helyszínt biztosítók vagy a rangadóért felelősök bűne.

A tapasztaltak ellenére, némileg képmutatásnak tűnik, hogy a Fradi.hu honlapon megjelent felhívás szerint, a helyszínt biztosító klubnál mossák kezeiket, miután közleményükben gyorsan deklarálták, hogy:

„Kérjük, minden szurkolónk hozzon magával maszkot, amelyet már a stadionba érkezés előtt, útközben vegyen fel! A maszk viselése a rendezvény teljes időtartama alatt kötelező. A klub és a Sportfive Kft. 10 ezer maszkot vásárolt a mérkőzésre, ha valakinek nincs maszkja, annak egyszer használatos maszkot – a készlet erejéig – tudunk biztosítani./.../

Fokozottan felhívjuk szurkolóink figyelmét, hogy a szombati derbin már zárt és nyílt térben egyaránt kötelező a maszk használata! Aki a szabadtéren is érvényes rendelkezést, a kötelező maszkhasználatot kérésre sem tartja be, azt az FTC biztonsági szolgálata köteles a stadion elhagyására felszólítani. A szabályok a vendégszurkolókra is érvényesek.”

Természetesen próbáltuk megtudni a sportklub, illetve a Groupama honlapja alapján rendelkezésre álló elérhetőségeken keresztül, hogy a fenti kormányrendelet ellenére, miért nem voltak hajlandóak érvényt szerezni annak betartására, de egyetlen telefonszámon sem jártunk sikerrel. Az már csak sajátos adalék, hogy a fradi.hu oldalon minden szakosztály telefonos elérhetőséggel szerepel – kivéve a labdarúgást.

Felmerült természetesen a Magyar Labdarúgó Szövetség felelőssége is, elvégre hozzájuk tartoznak a hazai bajnokságok, de megkeresésünkre határozottan közölték – a maszk használatával kapcsolatos követelmények és szankciók nem tartoznak a hatáskörükbe.

Megkeresésünkre Sipos Jenő, az MLSZ szóvivője közölte, hogy a kormányrendelet ellenőrzése nem tartozik az MLSZ-szabályozások alá. A maszkviselés kötelezettségére felhívták a klubok figyelmét, de ennek betartása és betartatása már az egyesületek felelőssége, illetve a rendőrségé, ha egy kormányrendelet megszegését tapasztalják. A szervezet csak azt tudja szankcionálni, amit az MLSZ szabályzata előír – esetünkben azonban felsőbb utasításról van szó. Természetesen többször is próbáltuk elérni a mérkőzés helyszíne szerinti rendőrkapitányságot, de még a központi kapcsolaton keresztül sem vette fel senki az érintett ügyeleten a telefont.  

Akad persze egy „harmadikutas” megoldás is: mai hír, hogy a holland bajnokságban szereplő Heerenveen csapata a hétvégi, Emmen elleni mérkőzésen 15 ezer plüssmackót ültetett a lelátóra. Részben a védekezés drasztikus szigorának komorságát oldandó, részben jótékonysági célból. Érdemes volna kipróbálni, miként mutatnának a „B” középen.