Az MSZP felszólítja Orbánt, hogy érje el Erdogannál, ne induljanak el a menekültek

HírKlikk 2020. március 1. 08:30 2020. márc. 1. 08:30

Orbán Viktor telefonon egyeztetett Recep Tayip Erdogannal azután, hogy bejelentették, Törökország nem tartóztatja fel tovább az unió területére tartó menekülteket. A miniszterelnök a biztonsági kabinetjét is összehívta, hogy értékeljék a kialakult helyzetet. Az MSZP felszólította a kormányfőt, hogy érje el Erdogannál: ne induljanak el a menekültek.

„A telefonbeszélgetést követően, Orbán Viktor összehívta biztonsági kabinetjét, ahol áttekintették a biztonsági szolgálatok jelentését, és határoztak arról, hogy megerősítik, tovább erősítik Magyarország határainak védelmét, és további fokozott figyelmet szentelnek a nyugat-balkáni folyamatoknak” – mondta Kovács Zoltán, nemzetközi kapcsolatokért felelős államtitkár.

Az MSZP szerint, a török elnök zsarolni akarja az uniót a Törökországban tartózkodó menekültekkel. Harangozó Tamás úgy véli, ha valóban tömegek indulnak el Nyugat-Európa felé, akkor jóval több rendőrt és katonát kell levezényelni a határhoz, ami akkor nem lesz megoldható, ha a koronavírus-járvány is felüti a fejét az országban, hiszen ebben az esetben a rendőrségnek és adott esetben a honvédségnek is ezzel kapcsolatban lesznek feladatai.

„Ha már Orbán Viktornak ekkora nagy barátja Erdogan, akkor jó lenne, ha Magyarország és a magyar nép ennek valami hasznát is láthatná már, úgyhogy azt várjuk el a miniszterelnöktől, érje el Erdogannál, hogy ezek a menekültek ne induljanak el egyáltalán."

– fejtette ki Harangozó Tamás, MSZP-s országgyűlési képviselő.

Az atv híradónknak nyilatkozó biztonságpolitikai szakértő szerint még nem lehet tudni, hogy a török határnyitásnak milyen hatásai lesznek, hiszen az áradat még nem indult meg.