Az MSZP-s jelöltnek áll a zászló a billegő Fejér megyei 1. sz. egyéni körzetben

NVZS 2021. szeptember 21. 13:55 2021. szept. 21. 13:55

Nagyon szoros eredmény várható a 2010 óta az Országgyűlésbe fideszes képviselőt küldő – amúgy is billegőnek mondható – Fejér megye 1. sz. országgyűlési egyéni választási körzetében, ahol a bizonytalanok dönthetnek az összefogás jelöltje javára – derül ki a Publicus legfrissebb felméréséből. A kutatóintézet azt is megvizsgálta, hogy milyen eredmény születhet az előválasztáson. E szerint: a kormányváltást akarók és a bizonytalanok 38 százaléka a Párbeszéd és az LMP által támogatott, közös MSZP-s jelöltet, Márton Rolandot választaná. Ellenfelére, a Jobbik és a Liberálisok által támogatott DK-s Ráczné Földi Juditra a voksok 31 százaléka jutna. Tavasszal többen voksolnának az össz-ellenzéki jelöltre, ha Márton Rolandnak hívnák.

Nagyon szoros eredmény várható a jövő tavaszi országgyűlési választásokon Fejér megye 1. számú OEVK-jában, ahol az előválasztás sincs még lefutva – legalábbis erre mutat a Publicus által szeptember 14 és 16. között végzett reprezentatív telefonos felmérés.

­2010 óta – mint az ország java – fideszes felségterületnek számít ez az OEVK is, amely azonban azt megelőzően billegő volt. 1990-ben még az SZDSZ, 1994-ben az MSZP, 1998-ban pedig a Fidesz küldhetett képviselőt innen az Országgyűlésbe. Majd 2002 és 2010 között ismét szocialista delegált képviselhette a térséget, ahol a legutóbbi, 2018-as választáson nagy fölénnyel nyert a kormánypárti Vargha Tamás, megismételve 2010-es és 2014-es győzelmét. Vargha legutóbb 47,17 százalékkal győzedelmeskedett a Demokrata Koalíció jelöltjével, a 30,99 százalékos eredményt elért Ráczné Földi Judittal szemben. Érdekessége volt az akkori választásnak, hogy nyolc további induló is megmérettette magát, közülük a Jobbik és az LMP embere ért el számottevő eredményt (13,87, illetve 6,03 százalékot), ám például a Momentum, a MOME, a MIÉP és a Munkáspárt által jelölt politikus csak 0 vagy ahhoz közeli eredményt produkált.

A Publicus által most végzett kutatás azt mutatja, hogy nagyon nehéz lesz, de korántsem lehetetlen elnyerni a körzetet: ugyanis az összes megkérdezett 46 százaléka annak örülne jobban, ha maradna a fideszes jelölt, miközben 44 százalék szeretné, ha az összefogott ellenzék venné át a kormányzást. A  bizonytalanok aránya viszonylag alacsony, tíz százalékos.

Ami viszont kifejezetten érdekes, az az, hogy a bizonytalanok közül közel háromszor annyian szeretnének inkább váltás. Miután pedig a kormánypárti szavazók 99, az ellenzékieknek pedig 98 százaléka saját oldalának győzelmét szeretné, láthatóan a bizonytalanok döntik majd el a végleges eredményt, ebben a körzetben feltétlenül.

Ami pedig az előválasztást illeti: két jelölt vesz részt a megmérettetésen. Az egyikük az a Ráczné Földi Judit, aki négy éve alulmaradt a fideszes jelölttel szemben a mandátumért folytatott éles harcban. A DK-s politikust ezúttal a Jobbik és a Liberálisok is támogatják. A másik ellenzéki képviselőjelölt az MSZP-s Márton Roland, aki mögött ott áll a Párbeszéd és az LMP. A felmérés szerint kettejük küzdelmét ez utóbbi nyerheti meg. Ugyanis a kormányváltást akaró ellenzéki és bizonytalan szavazók 38 százaléka őt jelölte meg a kérdésre, hogy kire szavazna az előválasztáson, ellenfele 31 százalékot kapott. Igaz, 10 százalék úgy nyilatkozott, hogy az egyikre sem szavazna, 21 pedig azt mondta, hogy nem tudja.

A kutatók arra is kíváncsiak voltak, hogyan alakulnának az erőviszonyok a tavaszi választáson, ha az ellenzéki közös jelölt az egyik, illetve a másik politikus lenne. Nos, ebből sokkal jobban jött ki Márton Roland: ugyanis az összes megkérdezett 42 százaléka adná rá a voksát, ha ő indulna Vargha Tamás fideszes jelölttel szemben. Vargha csak 38%-t érne el. Ráczné Földi Judit egált tudna csak kihozni: rá és Varghára is a megkérdezettek 40-40 százaléka ikszelne. 

A felmérés eredményei azt mutatják, hogy  bizonytalanok dönthetik el nem csak az előválasztást, de az „igazi”, éles választást is. A bizonytalan szavazók 18 százaléka ugyanis inkább a szocialista Márton Rolandot preferálná szemben a kettőjük párharca esetén a kormánypárti jelöltet támogató 6 százalékkal – ugyanakkor a DK-s Ráczné Földi Judit egy ilyen párharcban a voksoknak csak a 14 százalékát tudná elvinni, a Fideszes jelölt pedig 11 százalékot kapna.