Az MSZP sikerpolgármestere elárulta a titkát

HírKlikk 2020. október 19. 09:31 2020. okt. 19. 09:31

A tavalyi önkormányzati választáson a hetedik ciklusát nyerte el Budapest XIII. kerületének szocialista polgármestere. A megingathatatlan választási siker titkáról, a kerület fejlesztéseiről és a közelmúlt kihívásairól beszélgetett a Hetek az 1994 óta városvezető Tóth Józseffel.

Tóth József a lapnak elmondta: a mostani járvány rávilágított arra, hogy a végvárakban van a közvetlen kapcsolat a lakossággal, a legtöbb segítséget az önkormányzatok tudták adni.

Szerinte az a kormányzati érv, hogy van Budapestnek 134,98 milliárd forintja állampapírban és 27 milliárd forint készpénze, amit a budapestiek megsegítésére kellene költeni, azért nem megfelelő alap, „mert például ha egy embernek van félretett pénze, ami a gázszámlára vagy a karácsonyi ajándékra kell, hiába van a számláján a pénz, annak már van rendeltetése. Ezek a források is mind meg vannak címkézve”.

Tavaly októberben hetedik városvezetői ciklusát nyerte, a siker titkáról faggatta a Hetek Tóth Józsefet, aki megjegyezte, hogy „nincs titok. Fontos a koncepciós gondolkozás”.

„A professzorom mindig azt mondta, hogy egy ügy érdekében a jobb kezeddel a jövőt formáld, a rosszabbal a napi teendőket intézd. Mi mindig bemutatjuk, hogy mit szeretnénk megvalósítani és nem licitáljuk túl magunkat: amihez erőnk van, azt csináljuk. Jó csapattal tudok dolgozni. Három pillére van a kerület fejlesztésének. Az első, hogy a településnek van lakófunkciója. Amióta polgármester lettem, több mint 21 ezer lakás épült. A második a kereskedelmi, szolgáltató egységek fejlesztése. 75 ezer ember dolgozik a kerületben, csak a Váci úton 45 ezren. Ma Magyarországon minden megtermelt 55. forintot a Váci úton állítják elő. A harmadik, hogy megfelelő infrastruktúrát építsünk ki. A lakosok több mint 90 százaléka nyilatkozik úgy, hogy lakáscsere esetén, a kerületben szeretne új lakást. Ez vidéki városokhoz hasonló arányszám. Összegezve, nincs titok: dolgozni kell” – magyarázta a kerület MSZP-s polgármestere.

Forrás: Hetek