Az MTA programja a középiskolások tudományos gondolkodásra neveléséért

HírKlikk 2021. október 31. 18:20 2021. okt. 31. 18:20

Elindult a Középiskolai MTA Alumni Program, erről Freund Tamás, az MTA elnöke tájékoztatta a sajtót. A Magyar Tudományos Akadémia 2019-ben elfogadott új küldetési nyilatkozatához illeszkedő elnöki programjában Freund Tamás a tudománybarát társadalom és közgondolkodás kialakítását jelölte meg az egyik legfontosabb célként. Ennek érdekében hívta életre az Akadémia számára is kiemelkedő fontosságú eseménysorozatot, a Középiskolai MTA Alumni Programot.

A program hivatalos nyitórendezvényének a veszprémi Lovassy László Gimnázium adott otthont 2021. október 15-én. A program legfőbb céljai közé tartozik a problémacentrikus, kritikus gondolkodás népszerűsítése a fiatalok körében, a tudományos módszertan megismertetése. Ugyanakkor a diákokat segítik abban is, hogy képessé váljanak a hiteles információk felismerésére és megkülönböztetésére az egyre gyorsabban terjedő áltudományos hírektől.

Természetesen nem maradhat ki a kutatói pálya népszerűsítése, a kutatás világának megismertetése, kutatói műhelyek bemutatása a diákoknak, és az sem, hogy közvetlen kapcsolatot alakíthassanak ki a kutatóműhelyekkel.

Nem utolsó a célok között az sem, hogy az MTA-brandot népszerűsítsék a fiatalok körében.

A Középiskolai MTA Alumni Programban való részvételre 2020 novemberében kérte fel az akadémiai köztestület tagjait az MTA elnöke. A felhívásra közel 1300 tag jelentkezett. Már csak azért is, mert a középiskolai évek sok esetben meghatározóak egy kutató életútjának alakulásában. Az Akadémia 18 ezres köztestületének tagjai közül sokan büszkék alma materükre, és tartják is a kapcsolatot volt tanáraikkal. A Középiskolai MTA Alumni Program erre a kapcsolatra építve, az évek során kutatóvá érett diákok segítségével viszi közelebb a fiatalokhoz a tudományos gondolkodás értékeit, hozza testközelbe a kutatás világát tudomány-népszerűsítő előadások és az azt követő beszélgetések formájában. A program elindulása óta nagy népszerűségnek örvend, a résztvevő középiskolák száma folyamatosan nő. Az eddig jelentkezett iskolákban idén szeptemberben elkezdődtek az első tudomány-népszerűsítő előadások és beszélgetések, vagyis az „alumni klubok” rendezvényei.