Az MTI megint nem merte pontosan idézni Orbán szavait

Föld S. Péter 2022. február 21. 16:45 2022. feb. 21. 16:45

„A kóceráj rendben van, a gépház működik, a kassza csörög” Ezt mondta Orbán Viktor szombaton a Magyar Kereskedelmi Kamara évadnyitó rendezvényén, ám azok, akik csak az MTI híradásaiból és a kormányhoz közeli sajtó cikkeiből tájékozódnak, ennek a mondatnak csak egy részét olvashatták. Mégpedig ezt: „A gépház működik, a kassza csörög”. Így idézte az MTI a miniszterelnököt. A „rendben lévő” kóceráj kimaradt, vagyis, az MTI, nem először történetében, cenzúrázta Orbán Viktort. Nem a megszólalás szabadságában kívánták korlátozni a miniszterelnököt, hanem úgy gondolhatták, nem volna jó, ha az emberek megtudnák, hogy az ország első embere kócerájnak nevezi a magyar gazdaságot.

Tegnap már írt a Hírklikk arról, hogy a kóceráj nem pozitív, kedves kifejezés. (Az Értelmező szótár szerint a kóceráj gúnyos kifejezés, szegényesen felszerelt, kezdetleges ipari műhelyre szokás mondani, míg a Wikiszótár több jelentést is társít hozzá. Ezek egyike: Lepusztult helyiség; igénytelen kinézetű, elhanyagolt kis műhely vagy bolt.) Orbán tehát kócerájnak nevezte a magyar gazdaságot, ám az MTI ezt eltitkolta az olvasók elől. Nem először követi el a távirati iroda ezt a csínyt, máskor is előfordult, hogy cenzúrázta, vagy, ha úgy tetszik, gyámság alá helyezte a miniszterelnököt. Nyilván segítő szándékkal tette ezt, mert a távirati iroda szerkesztői úgy gondolhatják, hogy Orbán nem mindig ura a szavainak, ezért segítségére siettek, és igyekeztek megkímélni őt attól, hogy kínos mondatai miatt magyarázkodnia kelljen.

2021-ben a Sternben megjelent egy interjú Orbánnal, s a cikknek a német lap szerkesztősége a következő címet adta: „Orbán úr, mi lenne, ha a lányának muszlim barátja lenne?” Az MTI tudósításának a címe viszont a harcias, az EU-val csatázó Orbánt kívánta felmutatni a magyar olvasóknak. „Orbán Viktor a német Stern magazinnak: Európa szuverén nemzetekből áll”.

A magyar változatból kimaradt, hogy a Stern munkatársai megkérdezték Magyarország miniszterelnökét, mi lenne, ha az egyik gyereke közölné vele, hogy meleg? Orbán szerint ez számára jó nagy kihívás lenne, de hála Istennek még nem szembesültek ilyen kérdéssel. „A feleségem és én természetesen ugyanúgy szeretnénk a gyermekeinket, a vonzalmaiktól teljesen függetlenül” – válaszolta a miniszterelnök.

A Stern itt nem állt le, megkérdezték, hogyan reagálna, ha a potenciális meleg gyermeke szeretne egy gyereket örökbe fogadni. Orbán erre a kérdésre azt válaszolta, hogy ő és a felesége minden helyzetben azt nézik, hogy milyen módon tudnának segíteni a gyereküknek. „Keresztények vagyunk, és minden Isten kezében van: az ítélet, a büntetés és a kegyelem is.”

Arról is megkérdezték a miniszterelnököt, hogy mit szólna ahhoz, ha a lánya egy muszlim fiúval járna. Orbán erre azt felelte, hogy „a szülők nem élhetik a gyerekeik életét. Én valószínűleg arra gondolnék, hogy ez Isten akarata. Az ember szereti a gyerekét, bármilyen úton jár is.”

Orbán tehát normálisan válaszolt a sokakat érdeklő kérdésekre, de az MTI nem szerette volna, ha a hazai közönségnek azzal kell szembesülnie, hogy az ország miniszterelnöke nemcsak uszítani képes, hanem tisztességesen is tud gondolkodni és beszélni.

2017. júliusában Orbán Viktor miniszterelnök Benjamin Netanjahu, akkori izraeli kormányfővel közös budapesti sajtótájékoztatóján a következőket mondta: „Magyarország zéró toleranciát hirdet az antiszemitizmussal szemben”, majd hozzátette: „Magyarország bűnt követett el, amikor a második világháborúban nem védte meg zsidó állampolgárait.”

A magyar miniszterelnök második mondata nem szerepelt az MTI tudósításában. A távirati iroda feltehetőleg úgy gondolta, hogy nem lenne jó, ha a magyar állampolgárok megtudnák, mit mondott Orbán az egykori magyar állam felelősségéről. Arról az államról beszélünk, melynek élén az Orbán által kivételes államférfinek nevezett Horthy Miklós kormányzó állt.

Ily módon aztán a kizárólag a kormányhoz közeli médiából tájékozódó magyar közvélemény nem tudhatta meg, hogy Orbán Viktor elismerte: a vészkorszak idején elpusztított zsidó származású magyarok haláláért nem csak a németek, de legalább ilyen mértékben a magyar hatóságok is felelősek.

Nem tudni, hogy felülről jött utasításra, vagy túlzott megfelelési kényszerből, saját hatáskörében cenzúrázta Orbán szavait az MTI. Amit tudunk: bajuk nem lett abból, hogy „megcsonkították” a miniszterelnök mondanivalóját, és éppen a lényeget hagyták ki belőle.

Sorolhatnánk még hasonló példákat, de a tanulságok fontosabbak. Elsősorban az, hogy az MTI nem magáncég, hanem a magyar adófizetők pénzéből fenntartott és eltartott intézmény. Évente több mint 100 milliárd forintot költ a magyar állam a magyar adófizetők pénzéből a közmédiának nevezett hazugsággyárra, ebből az MTI-nek is súlyos milliárdok jutnak.

Az MTI-t nem azért fizetik a magyar emberek, hogy a saját pénzükön a szemükbe hazudjanak. Épp ellenkezőleg: az MTI-t azzal a feladattal bízták meg az adófizetők, hogy tájékoztassa őket arról, ami Magyarországon és a világban történik. Beszámoljon mindenről, ami fontos és érdekes. Gyorsan, hitelesen, pártatlanul.

Az MTI nem ezt csinálja. Ideje lenne, hogy a cég valódi tulajdonosai, vagyis, a magyar adófizetők, akiket négyévenként választópolgárnak szokás nevezni, éljenek munkáltatói jogaikkal és megváljanak a feladataik ellátására alkalmatlan elkövetőktől.