Az MVM átveri a magyar embereket

Tóth Bertalan 2023. szeptember 2. 09:35 2023. szept. 2. 09:35

Mivel a rezsiboxban feltüntetett ár és megtakarítás köszönőviszonyban sincs a valósággal, az MVM egyértelműen átveri az embereket. Üzenem nekik ezért: nem önérzetes, de csúsztatásokkal teli magyarázkodást kell írni, hanem tisztességes kereskedelmi gyakorlatot kell folytatni! Akkor is, ha az ellentétes lenne Orbánék politikai érdekeivel!

Néhány napja bejelentést tettem a Gazdasági Versenyhivatalnál az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. tisztességtelen kereskedelmi gyakorlata miatt, amelynek során a földgáz számlákon szereplő „rezsiboxban”, a jogszabályi előírásokkal ellentétes módon, önkényesen megválasztott „ár” alapján történő számítással félrevezető, hamis tájékoztatást ad a fogyasztóknak az általuk igénybe vett szolgáltatás „versenypiaci” áráról, és az állami földgázszolgáltatás keretében elért megtakarításról.

A társaság önérzetes közleményben utasította vissza a vádakat, és kijelentette, hogy az elszámolási, számlázási gyakorlata mindenben megfelel a jogszabályoknak, a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat pedig távol áll az MVM-től.

Nézzük részleteiben!

1. Azt állítja az MVM, hogy a villamosenergia- és földgázszámlákat a társaság az egységes közszolgáltatói számlaképről szóló 2013. évi CLXXXVIII. törvénynek, illetve az egységes közszolgáltatói számlaképről szóló törvény eltérő alkalmazásáról szóló 288/2022. (VIII. 5.) kormányrendeletnek megfelelően állítja ki, és hivatkozik a honlapján elérhető részletes tájékoztatásra, és számlaképmagyarázóra is. Ebben a honlapon elérhető tájékoztatóban szerepel, hogy a rezsiboxban szereplő megtakarítási összeg „a 2022. december 31-ig meghatározott világpiaci árhoz viszonyítva kerül feltüntetésre”.

Csakhogy! A jogszabály nem ezt írja elő. Még Orbánék különleges jogrendjében sem minősül jogszabálynak az MVM Next Zrt. honlapján elérhető számlakép minta vagy magyarázat – legalábbis én úgy tudom, hogy még nem –, így továbbra is a Magyar Közlönyben kihirdetett jogszabályok rendelkezéseit kell alkalmazni. Jelen esetben tehát továbbra is az egységes közszolgáltatói számlaképről szóló törvény eltérő alkalmazásáról szóló 288/2022. (VIII. 5.) Korm. rendelet előírásai az irányadók. E rendelet 3. melléklet 3. pontja szerint a „rezsiboxban” feltüntetett megtakarítás értékét a „földgáz versenypiaci egységára alapján történő árképzés bruttó értékéhez képest” kell feltüntetni. A versenypiaci egységár pedig nem egy hónapokon keresztül állandó fix ár, hanem folyamatosan változik. Nincs szó 1020 forintos köbméterenkénti árról, hanem versenypiaci egységár szerinti árképzésről van szó, amelyet az elszámolt időszakban számlázott összeggel összehasonlítva kell feltüntetni a rezsiboxban.

2. Azt is állítja az MVM, hogy nem félrevezető az a gyakorlat, hogy a rezsiboxban szereplő megtakarítást egy, a korábbi magas árakon fedezett árhoz viszonyítjuk.

Csakhogy! A jogszabály nem ezt írja elő. Az MVM önkényesen határozta meg a „földgáz versenypiaci egységára alapján történő árképzés bruttó értékét”, amikor a honlapján rögzítette, hogy a „rezsicsökkentéssel megtakarított összeg a 2022. december 31-ig meghatározott világpiaci árhoz viszonyítva kerül feltüntetésre”. Ráadásul semmilyen módon nem támasztja alá az alkalmazott 1020 Ft-os árat. Köztudomású, hogy a földgáz világpiaci ára alatt Európában a holland gáztőzsde, közismert neve alapján TTF gázárat értjük, a havi számlákban értelemszerűen – és a jogszabályi előírással összhangban – csak az adott hónap világpiaci ára alapján történő árképzés szerinti ár bruttó értékét lehet összehasonlítani a számla szerinti árral. Semmilyen más időszaki átlagos érték alkalmazásának nincs helye, mert az a fogyasztó számára ellenőrizhetetlen és félrevezető. Nem azt mondja a jogszabály, hogy az MVM beszerzési árához kell viszonyítani a megtakarítást! Irreleváns ezért, hogy az MVM milyen szerződés alapján, milyen járulékos költségekkel szerezte be az értékesített földgázt. Ezeket az információkat az MVM-nek a hatósági árelőkészítés során a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal részére célszerű átadnia, nem a fogyasztónak.

De, ha nem a mindenkori tőzsdei árakat tekintenénk a földgáz versenypiaci egységárának, akkor is legfeljebb az MVM nem lakossági fogyasztók felé érvényesített versenypiaci ára felelhet meg a jogszabályi előírásnak. Ezek az árak pedig mint közismert, lényegesen alacsonyabbak az 1020 Ft-nál, és folyamatosan csökkenő árszinten minden bizonnyal igazodnak a fent hivatkozott referencia árakhoz.

3. Azt is állítja az MVM, hogy félrevezető a napi tőzsdei jegyzésekhez hasonlítani a végfogyasztói árat, hiszen a tőzsdei árak esetében csak a molekula díja látható.

Csakhogy! A molekula díja alapján a szabályozott költségek (rendszerhasználat és adók) hozzáadásával összehasonlítható szolgáltatási árakat kapunk. És én pontosan erről beszéltem.

Összefoglalva: joggal várjuk el, hogy a közpénzekből gazdálkodó, és közszolgáltatási feladatot is ellátó állami földgázkereskedő – az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. – ne éljen vissza az emberek, cégek bizalmával, ne csapja be őket saját haszonszerzése érdekében, hanem tartsa be a jogszabályokat, és valós információkat adjon át a számlákban a „rezsibox” szerinti tájékoztatási kötelezettség során. Akkor is, ha a hazugságok terjesztésével Orbánék politikai érdekeit szolgálná.