Az NVI és az NVB elnöke benyújtotta elnöki beszámolóját a június 9-i önkormányzati és EP-választásról az Országgyűlésnek

HírKlikk 2024. szeptember 5. 05:00 2024. szept. 5. 05:00

Sasvári Róbert, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke és Nagy Attila, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke szerdán benyújtotta beszámolóját az Európai Parlament (EP) tagjainak, valamint a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, továbbá a nemzetiségi önkormányzati képviselők június 9-i közös eljárásban megtartott választásával kapcsolatos tevékenységéről – közölte az NVI közleményben.

A választási eljárásról szóló törvény alapján az általános választásokat követően az NVB elnöke az NVB tevékenységéről, míg a NVI elnöke a választással kapcsolatos állami feladatok megszervezéséről és lebonyolításáról számol be az Országgyűlésnek.

Sasvári Róbert az NVB tevékenységének bemutatásakor kitért – egyebek mellett – a választási bizottságok szerepére, a jelölőszervezetek nyilvántartásba vételének gyakorlatára és elemezte a kampányjogorvoslatokkal kapcsolatos legfontosabb bizottsági és kúriai döntéseket – írták.

Nagy Attila elnök beszámolójában bemutatta a 2024. évi általános választások előkészítésének sarokpontjait, többi között a választási szervek felkészítésének módját, a szavazás lebonyolítását és az informatikai feladatokat.

Az NVI elnöke ismételten felhívja az Országgyűlés figyelmét arra, hogy a választópolgárok száma Pest vármegye hét egyéni választókerületében több mint 20 százalékkal meghaladta az országos átlagot a szavazás napján, ezért – az országgyűlési képviselők választásáról szóló törvény alapján, legkésőbb 2024 végéig – a választókerületi beosztás módosítására van szükség.

Továbbá az elmúlt évek tendenciái alapján, Somogy, Tolna és Fejér vármegyében 1-1 országgyűlési egyéni választókerületében várható, hogy a választópolgárok számának eltérése az országos átlagtól a közeljövőben meghaladja a mínusz 20 százalékot, így ezekben vármegyékben is megfontolandó az országgyűlési egyéni választókerületek helyzetének rendezése a közleményben ismertetett beszámoló szerint.

A beszámolók elérhetők a https://www.valasztas.hu/documents/d/guest/nvi-elnok-beszamolo és a https://www.valasztas.hu/documents/d/guest/nvb-elnok-beszamolo linkeken – közölte az NVI.

Forrás: MTI


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom