Az OECD-ben jelentősen lassult az infláció augusztusban

HírKlikk 2024. október 3. 17:55 2024. okt. 3. 17:55

Jelentősen lassult az infláció a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD) tartozó országokban – augusztusban éves összevetésben főként a törökországi árnövekedés erőteljes mérséklődése miatt.

A párizsi székhelyű szervezet honlapjára fölkerült adatok szerint a fogyasztói árnövekedés üteme éves viszonylatban 4,7 százalékra lassult augusztusban az előző havi 5,4 százalékhoz képest. Ez elsősorban annak a következménye, hogy Törökországban az infláció közel 10 százalékponttal csökkent, bár az áremelkedés mértéke az országban még mindig meghaladja az 50 százalékot – közölte a szervezet.

Az infláció lassulását 38 országból 24-ben regisztrálták augusztusban. Az OECD fogyasztói árai Törökország nélkül 2,7 százalékkal nőttek augusztusban az előző havi 3 százalékot követően.

Az OECD-ben az energiaárak 0,1 százalékkal csökkentek tavaly augusztushoz képest, miután júliusban még 3,3 százalékos emelkedést jegyeztek fel. Az élelmiszerárak emelkedése 3,7 százalékra lassult a júliusi 4,3 százalék növekedést követően.

Az élelmiszer- és energiaköltségek nélkül számított augusztusi maginfláció 5,2 százalékot tett ki a júliusi 5,5 százalékkal szemben.

Az infláció a G7-országokban augusztusban 2,4 százalékra mérséklődött a július 2,7 százalékról, a G20-országokban pedig 6,3 százalékra 6,8 százalékról.

Az eurózónában az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex 2,2 százalékra változott augusztusban a júliusi 2,6 százalék után. Az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció a július 2,9 százalékról 2,8 százalékra mérséklődött.

Az EU statisztikai hivatalának napokban ismertetett előzetes adatai szerint szeptemberben 1,8 százalékos volt az infláció az eurózónában.

Az OECD-ben tavaly átlagosan 6,9 százalékos inflációt mértek a 2022. évi 9,5 százalék után. A lassulásban döntő szerepe volt annak, hogy éves átlagban 0,9 százalékkal csökkentek az energiaárak a 2022. évi 29,6 százalékos növekedéssel szemben.

Tavaly az élelmiszerek átlagos drágulása 10,5 százalék volt a 2022. évi 13,2 százalékot követően. Az OECD-ben az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció tavaly átlagosan 7 százalék volt az egy évvel korábbi 6,7 százalék után.

Forrás: MTI/Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom