Az OGYÉI főigazgatója szerint nem az számít honnan jön a vakcina, hanem hogy mit tud

HírKlikk 2021. január 22. 16:30 2021. jan. 22. 16:30

Szentiványi Mátyás elmondta, hogy a szakmai szervezetük politikai célkeresztbe került az elmúlt időszakban.

Szentiványi Mátyás, az OGYÉI főigazgatója elmondta, hogy politikai célkeresztbe kerül a szervezetük, de az OGYÉI egy szakmai szervezet, ahol csak és kizárólag tudományos munka zajlik.

„Aki ennek az ellenkezőjét állítja, az egyszerűen nem mond igazat” – jelentette ki Szentiványi.

Magyar Hírlapnak adott interjút az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgatója az orosz vakcinával kapcsolatban. Elárulta, hogy két hónapon át, megfeszítetten vizsgálták a Szputnyik V-t, ez azonban nem szokványos időtáv, hiszen alapesetben 210 napjuk van egy-egy gyógyszer ellenőrzését lefolytatni.

„Mivel a Budapestre eljuttatott dosszié igen vaskos volt, egyebek mellett, videó­konferenciákon is tisztázni kellett bizonyos részleteket. Ezen túl – természetesen – a helyszínen is tanulmányoztuk a gyártást, illetve a laboratóriumi munkát. Összesség­ben elmondható, sok kérdést tettünk föl – s ha nem feleltek volna rá, akkor most nem számolhatnánk be arról, hogy lezártuk az érintett vakcina vizsgálatát” – mondta el az OGYÉI főigazgatója.

Hozzátette, hogy akadtak gondok a vizsgálat alatt, de ez a „velejárója bármilyen fejlesztői munkának”.

„Például az úgynevezett fázis-3-as vizsgálatnak hiányzott egy közbülső riportja, de aztán ezt pótolták, illetve minőségi kérdésünk is akadt, amire szintúgy megnyugtató módon feleltek” – idézte fel Szentiványi Mátyás.

Az OGYÉI főigazgatója Szijjártó Péterrel együtt Moszkvába utazik, hogy átbeszélje az ottani egészségügyi szakemberekkel az ő oltási gyakorlatuk tapasztalatait, illetve további információkat szerezzen a Szputnyik V vakcináról.

„Nem az a lényeg, honnét érkezik a vakcina, hanem az, hogy mit tud. Azt pedig, hogy mit tud és mit nem, a rendkívül szigorú kutatások nyomán született dokumentáció dönti el” – vélekedett Szentiványi.

„Egy biztos, a Szputnyik V vakcináról immár elegendő tudással rendelkezünk” – fogalmazott az OGYÉI főigazgatója.

Forrás: Magyar Hírlap