Az oltás sem jelenti a gazdaság azonnali újranyitását

HírKlikk 2021. március 3. 20:45 2021. márc. 3. 20:45

Az EU szegényebb tagállamainak a költség létfontosságú szempont a polgáraik immunizálásához: az egészségügyi rendszereik túl gyengék ahhoz, hogy kiállják az újabb mutációk rohamát. Az EU fatális módon fukarkodott a gyógyszeripari gyártókkal folytatott tárgyalásokon, az árak lenyomásához képest olcsóbb lett volna a gyorsaság, mint azok a károk, amelyeket a lezárások okoznak – írja a Die Presse, hozzátéve azonban: ez a logika meggyőzően hangzik, de akadnak ellenérvek.

A gazdagabb országoknak talán mindegy, hogy egyetlen polgáruk immunizálása négy, vagy 40 euróba kerül, de a szegényebbek esetében más a helyzet. Egészségügyi költségvetésük már a járvány előtt is nagyon gyenge lábakon állt, és az emberek beoltása igen jelentős költségeket jelenthet áprilisig, amikor várhatóan komolyan megemelkedik a rendelkezésre álló oltóanyag mennyisége. Nem csoda tehát, hogy ezeknek az országoknak a képviselői alacsonyabb árakat sürgettek a tárgyalásokon, ami a szerződések megkötésében késésekhez, és egész Európa számára kevésbé kedvező szállítási feltételekhez vezettek. 

A V4-államokban a válságot súlyosbítja, hogy az egészségügy krónikus alulfinanszírozása sok orvos és szakdolgozó lemorzsolódásához vezetett. Ezek az országok az első hullám nyomán azt hitték, hogy megúszták, és nem gondoskodtak az emiatt még brutálisabban lecsapó további hullámok elleni küzdelem szervezeti előkészítéséről. Ezen országok kormányai most tudják: ha lecsapnak országaikban a mutációk, az egészségügy összeomlása fenyeget. Minden nap számít. Ez a magyarázata annak, hogy most az oroszoknál és a kínaiaknál vásárolnak. A közös uniós beszerzési és elosztási stratégiának ez nem jó hír. 

Mindettől eltekintve, azonban nincs az az oltási kampány, amely a gazdasági élet korlátozásainak azonnali megszüntetéséhez vezetne, még az eddigi bajnok Izraelben sem. Nem reális az az elképzelés, hogy az oltásokkal el lehet érni a „szabadulást”, és egyik napról a másikra vissza lehet majd kapcsolni a korábbi életünkre. Még jó ideig maszkokkal, távolságtartással, korlátozásokkal és időnkénti lezárásokkal kell majd élnünk, legalábbis addig, amíg a vírus az átoltásnak köszönhetően kifutja magát. És még akkor is előre látható, hogy az új és újabb mutációk ellen alighanem évente oltási kampányokkal kell majd fellépnünk. Nem szabad elfelejteni: a Coviddal való versenyfutás maraton. És feltétlenül meg kell oldani, hogy különösen a szegényebb uniós tagállamok ne fulladjanak ki – figyelmeztetett a Die Presse

Forrás: Hírklikk