Az oltási terv átgondolatlanságát maga a kormány demonstrálta

NVZS 2021. november 12. 18:59 2021. nov. 12. 18:59

„Akár megfelelő is lehetne szakmailag az Orbán-kormány nyilvánosságra került ’oltási terve’, de már csak amiatt sem az, mert nem készült el időben, nem hozták időben nyilvánosságra, és főleg, mert nem tartották be” – szögezte le Falus Ferenc a csaknem egy évnyi küzdelem után végül a kormány által csak nyilvánosságra hozott 42 oldalas dokumentum kapcsán. A kormány maga demonstrálta a program átgondolatlanságát azzal, hogy szinte hétről-hétre változott az oltási rend. Az oltási terv azért sem megfelelő, mert nem valósult meg – húzta alá a volt tiszti főorvos, példaként említve, hogy abban az is áll, egyetlen hétvégén lehetséges több mint egymillió ember beoltása. Emlékeztetőül: máig összesen 13,288 millió koronavírus-elleni vakcinadózist adtak be Magyarországon, pedig lassan egy éve tart az oltakozás, s mintegy háromnegyed éve vakcina-hiány sincs már.

A Társaság a Szabadságjogokért civil szervezetnek (TASZ) – majdnem egy évvel az első igénylés után – most sikerült elérnie, hogy a kormány nyilvánosságra hozza az oltási tervet. Erről a TASZ blogjából értesülhetett a közvélemény, miután nem az történt, hogy átadták volna, esetleg nagy kegyesen feltették volna a koronavírus.gov.hu oldalra, a hírek közé a dokumentumot, hanem az, hogy az oldal egy elhagyott bugyrába, az archív dokumentumok közé suvasztották oda a 2020 november vége és 2021 január vége közöttre datált oltási tervet, amit – mint a TASZ rövid vizsgálódiás után megállapította – csak az idén október 8-án szkenneltek be és 29-e után töltöttek fel.

Maga a 42 oldalas oltási terv tartalmaz olyan elemeket, amelyek vissza-visszaköszöntek Orbán Viktor egyes nyilatkozataiban, az operatív törzs bizonyos bejelentéseiben, vagy akár a járványvédelmi kommunikációban résztvevők megnyilvánulásaiban, ám ez csak egy kis része az abban szereplő adatoknak, koncepcióknak, terveknek. Mai szemmel nézve, egészen érdekes kitételek is olvashatók benne, például az a kijelentés, miszerint a tömeges oltási szakaszban, egy hétvégén akár 1,025 millió, egy héten pedig akár 2,05 millió ember is beoltható (10. oldal). Megjegyezzük: a mai napig, a rendelkezésre álló legfrissebb hivatalos adatok szerint „a beoltottak száma 5 992 142 fő, közülük 5 768 941 fő már a második oltását is megkapta, 1 millió 527 ezren pedig már a harmadik oltást is felvették”, ami annyit jelent, hogy eddig összesen 13,288 millió dózis vakcinát adtak be. Igaz ugyan, hogy az úgynevezett ütemezett oltási szakaszban (ami a vakcina rendelkezésre állásának az ütemezett voltát fedi) „204 960 ember oltása biztosítható” (9. oldal), de legjobb tudomásunk szerint (legalábbis ezt sugallta a kormányzati kommunikáció az oltások elindítása után nem sokkal későbbtől kezdődően) vakcinahiány nemigen akadályozta volna a több oltást. Az oltási tervben egyébként (7. oldal) egy kis táblázatban az áll, hogy összesen 5 751 863 vakcina kell az egyes célcsoportok beoltásához.

Megjegyzendő, hogy az egymilliós – ma már irreálisnak tűnő – számról a kormány emberei korábban is beszéltek, például György István területi közigazgatásért felelős államtitkár január végén mondott hasonlót. Szakemberek is vélekedtek így, február elején például Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő egy Facebook-posztjában – az Országos Kórházi Főigazgatóság alapján – vezette le, hogy mire van szükség ennek megvalósulásához. 

A magunk részéről kíváncsiak voltunk arra, hogy mi a véleménye egy szakembernek az oltásinak nevezett tervről, annak nyilvánosságra hozatali körülményeiről, arról, hogy nem hitelteleníti-e el az egészet a közzétételét övező vaskos kormányzati hazugság (datálás és visszadatálás), továbbá, hogyan lehet értékelni a benne foglalt olyan állításokat, mint amit fent példaként bemutattunk. Falus Ferenc korábbi országos tiszti főorvost kérdeztük.

„Ez az egész ugyanolyan eljárás, amilyet sajnos a kormánytól immár meg kellett szoknunk” – szögezte le elöljáróban Falus Ferenc. Aki szerint a kormány nem zavartatja magát, már csak azért sem, mert a saját híveinek el tudja adni, amit a TASZ-szal is megpróbált elhitetni, nevezetesen, hogy az oltási terv mindig is ott volt, ahol most található. Az igazság pedig ezúttal sem nagyon fog eljutni a „sajátjaikhoz”.

A volt országos tiszti főorvos a tartalmat illetően egyelőre nem kívánt hozzászólni a tervhez, mondván, még nem volt ideje az elejétől a végéig alaposan áttanulmányozni, ám általában véve annyit leszögezett, hogy az egész járvány elleni védekezés hiteltelen volt eddig is, s ez sem segít abban, hogy hitelessé váljék. „Persze igazán akkor látszódna a hiteltelensége, ha a lakosság döntő többsége fel lenne háborodva azon, hogy az emberi életek nincsenek megmentve” – mutatott rá, hozzátéve: a hiteltelen járványkezelés egyik fontos eleme az oltási terv nem megfelelősége, mert még ha megfelelő is volna tartalmilag, nem készült el időben, nem hozták nyilvánosságra, és főleg nem tartották be. „A kormány pedig maga demonstrálta a program átgondolatlanságát azzal, hogy szinte hétről-hétre változott az oltási rend, ami szintén bizonyítja, hogy nem egy konzekvensen átgondolt programról beszélünk.”

A szakember azonban a legnagyobb problémának mégis azt tartja, hogy az elmúlt tíz évben elmaradt a nemzeti pandémiás terv frissítése. Mint emlékeztetett rá, három évvel a járvány előtt kirúgták az utolsó szakembert is, aminek a súlyos következményei láthatók a koronavírus-járvány kezelésében – szögezte le.