Az önkormányzati választás végzetes is lehet a Fidesz számára

Kardos Ernő 2019. augusztus 8. 20:00 2019. aug. 8. 20:00

A Publicus Intézet kutatása szerint, ha most lennének a választások, akkor a biztos szavazók 51 százaléka a Fidesz támogatója lenne. Az ellenzék négy pártja – a MSZP, a Jobbik, a DK és a Momentum – pedig 10-10 százalék körüli eredményt érne el. A felmérések tehát komoly kormánypárti előnyt jeleznek az önkormányzati választások előtt. A felmérések adatait az intézet kutatási igazgatója, Pulai András a Hírklikknek úgy kommentálta, hogy az ellenzék mégis komolyan megerősödhet az önkormányzati választásokon.

Az elmúlt hónaphoz képest a Fidesznek csökkent ugyan a népszerűsége, de még mindig utcahosszal vezet. Ön mégis azt mondta, hogy a kormánypártnak is van félnivalója. Mitől?

A vereségtől természetesen. Ha ugyanis az önkormányzati választások előtt összegezzük az ellenzék támogatottságát, akkor az adatok szerint ma már fej-fej mellett verseng egymással kormány és ellenzéke. Eldőlt az is, hogy egyetlen közös jelölt indul az ellenzéki oldalon, így a legtöbb helyen legalább kétesélyes a verseny, néhol már az összefogni képes ellenzék vezet. Tehát a felméréseink szerint a Fidesz népszerűsége ellenére vereséget szenvedhet.  

Az országos népszerűségi adatok egyformán értelmezhetőek a főváros, illetve a kistelepülések erőviszonyaira?

Az országos trendek elől sehol nem lehet elmenekülni. Az önkormányzatban dolgozó politikusok azért természetesen valamennyire formálhatják a helyi erőviszonyokat. Erre a klasszikus példa Szeged és Botka esete, aki a Fidesz kétharmada ellenére is stabilan vezeti az alföldi várost. Van több vidéki példa is, de igaz ez a budapesti XIII. illetve a XIX. kerületre is. A helyi ügyek, személyiségek fontosak, számítanak, még akkor is, ha nem minden település kap országos figyelmet. Viszont a kormánypárt országos népszerűsége nem hagyható figyelmen kívül. 

A legtöbb helyen már megvan az ön által is említett közös ellenzéki jelölt, az esélyeiket viszont rontani igyekszik egy harmadik, vagy negyedik induló. Gondolja, hogy ez válasz az ellenzéki összefogásra?

Ez természetesen lehet kormányzati reakció, de nem minden esetben az. Akadnak ugyanis olyan helyi ambíciók, amelyeket a településen nem „kezeltek le”időben, ilyennek tekintem például Hunvald György indulását. De említhetném Kocka Tibor esetét Szombathelyen, ahol a Fideszes alpolgármester önállósította magát. Ha ezt helyben mindenki számára korrekt módon intézték volna, akkor nem lenne probléma.  Ahogy említettem, a másik reakció a kormánypárté, ahol ugyanis azt látja a Fidesz, hogy veszélyben a helyi hatalma, ott az ellenzék gyengítése, megosztása érdekében „ráindít” valakit az összefogás jelöltjére. Ezt a vak is látja. 

A fővárosban erre bőven van példa, már a teljesen esélytelen herevasaló Berkit is beindították Karácsony ellen. 

Valóban, az ilyen jelöltnek nem a győzelem, hanem az ellenzék gyengítése az egyetlen célja. A TV2 hátszelével érkező Berkit is valószínű a Fidesz kérte fel, hogy vállalja el ezt a kis haknit. 

Roppant érdekes, hogy a Fidesz annak ellenére a legnépszerűbb párt, hogy szinte egyetlen nap sem telik el a pártot érintő korrupciógyanús ügyek felszínre kerülése nélkül. Folyamatosan gazdagodnak Mészáros és gyerekei, Tiborcz a miniszterelnöki vő is, s persze a többi oligarcha. A legújabb botrány a Microsoft közbeszerezési ügye, ahol iszonyú összegek vándoroltak szabálytalanul kormányzati zsebekbe. A Fidesz szavazót ez nem érdekli? 

A Fidesz szavazóbázisa eléggé stabil, s a támogatók már régen tudomásul vették a kormányzati szereplők közpénzekhez való viszonyát. Az újabb ügyek pedig már nem is érik el a választói tűrésküszöböt. Kutatásaink szerint ebben a körben nagy az úgynevezett „korrupció-vakság”. A kormánypárti szavazók tudnak ugyan az említett ügyekről, de nem tartják azokat fontosnak, vagy nem is tekintik korrupciónak. 

Az ellenzék köreiben persze nagy felháborodást váltanak ki a korrupció-gyanús ügyek. De addig, amíg nem jön egy ellenzéki párt vagy politikus személyiség, aki képes az egész társadalmat szembesíteni a közpénzek elsikkasztásának ártalmasságáról, addig bizonyos választói küszöbön a korrupció nem képes áttörni. 

Mi billentheti ki a Fidesz holdudvarát ebből a passzív szerepből?

Egy ellenzéki győzelem az önkormányzati választáson az talán kibillenthetné. Ha sikerülne megszerezni a fővárost és kerületeinek jó részét, illetve tucatnyi vidéki várost. Ez könnyen végzetes is lehet a Fidesz számára. Viszont ez nem bekövetkezik be egyik pillanatról a másikra. Meg kéne erősödni valamelyik ellenzéki pártnak, vagy többnek, s kell egy kihívó, aki képes legyőzni Orbán Viktort.

Az európai uniós választás eredményét nem találták el a közvéleménykutatók, a DK és a Momentum sokkal jobb eredményt értek el a vártnál. Nem lehet, hogy ezek a pártok tovább erősödnek?

Ezt előre senki nem tudja megmondani. Annyi bizonyos, hogy a DK és a Momentum politikusainak még sokat kell dolgozni a szavazók megelőlegezett bizalmáért.

Egyelőre csak kicsit lett népszerűbb az ellenzék, de vajon ez jelenti azt, hogy a választók tudomásul vették, hogy a baloldal és az egykori szélsőjobb közösen indul?

Persze, ez ügyben a választóknak már régóta nincsenek fenntartásaik, vagy csak minimálisak. A politikusoknak kellett a helyzetet felismerni, a választók kifejezetten kívánták ezt az együttműködést. 

Nagy várakozással indult a Márki Zay-féle civil mozgalom, de mintha nem lenne elég hatékony a közös jelöltek állításában. Vagy csak nem látszik?

Talán azért van ilyen érzése, mert ez a szervezet olyan helyzetet kívánt rendezni, ami nélkülük is megoldódott volna. Illetve ahol nem, ott – mint pl. Szolnokon – az összefogás gátjaivá is váltak. A legtöbb település ugyanis megtalálta saját maga a közös jelöltet.  

Mondja, mi számítana az ellenzék számára komoly győzelemnek?

Ha az ellenzék jelöltje lenne a budapesti főpolgármester, s megszereznék a fővárosi kerületek többségét. Illetve ha 10-12 megyei jogú város is a kezükbe kerülne, de ugyanennyi kisvárosban is van esélye az ellenzéknek.  

Persze, ha a helyi újságok beszámolnának a győzelmükről. 

Biztos lehet abban, hogy a választók gyorsan észreveszik, ha egy, vagy több város, esetleg a főváros vezetése kicserélődne. 

Milyen esélyt ad ennek?

Jósolni nem tudok, de ha a felsorolt helyhatóságok vezetését megszerezné az ellenzék, azt már komoly sikernek tartanám.  Ha ez nem sikerül, akkor viszont a Nemzeti Együttműködés Rendszere él és virul tovább.