A Pressman-Pintér találkozó utózöngéje

HírKlikk 2023. december 2. 11:15 2023. dec. 2. 11:15

„Jó tudni, hogy Erdogan Törökországából eddig mintegy 150 diplomata kért menedékjogot más országokban. Ki lesz az első prominens magyar ’fecske’, vagyis Orbán által akkreditált diplomata, aki ’vált’ és elítéli Orbánékat?” – teszi fel a kérdést legfrissebb Facebook-posztjában George Lazar, az Amerikában élő magyar származású, Magyarországgal napi kapcsolatot ápoló, a magyar közügyekről gyakran posztoló közíró. A mostani bejegyzés apropója, hogy – mint fogalmaz – Pintér Sándor belügyminiszter a nagykövetségre rohant, ahol David Pressman nagykövettel tárgyalt a nemzetbiztonsági prioritásokkal kapcsolatos közös munkáról.

Fordulat van....” – így indul George Lazar Facebook-bejegyzése, amely felhívja a figyelmet arra, hogy Pintér egy nappal azután látogatott az amerikai nagykövetségre, hogy Pressman beszédében figyelmeztetett az Orbán rezsim intézményesített antiszemitizmusára. Lázár szerint ugyanis „bajban vannak Orbánék”,  amit szerint a „mélyfideszesek” frusztrációjaként mutat Bayer Zsolt bejegyzése is („Egy szemét, becstelen, nyomorult gazember vagy Pressman. Takarodj haza, ott hazudozz tovább!”)

 

Pressman a Pintér-találkozóról  

David Pressman budapesti amerikai nagykövet egy nyúlfarknyi, egyetlen „kézfogós” fotóval illusztrál Facebook-bejegyzésben adott hírt a találkozóról. Mint írta: „Tartalmas megbeszélést folytattam Pintér Sándor belügyminiszterrel a nemzetbiztonsági prioritásokkal kapcsolatos közös munkánkról”.


A magyar diplomácia eltévedt”, az Egyesült Államokban az Orbán rezsim szélsőséges, elítélt politikai aktorokkal tart kapcsolatot, és ez veszélyt jelenthet az USA nemzetbiztonsági prioritásaira – állítja Lazar, beszámolva arról, hogy korábbi lelkes amerikai orbánisták, mint Andrea Lauer Rice (Diaszpóra Tanács) is Pressmanhoz rohantak és „énekelnek”.  „A Diaszpóra Tanács összeomlása után  elsősorban azok lehetnek idegesek Amerikában akik pénzeket kaptak (Bethlen Alap) Orbánéktól vagy ’ösztöndíjas’ propagandistákat csempésztek be az országba” – szögezi le a bejegyzés, hozzátéve: nem lepné meg, ha hamarosan jogi eljárás is indulna a számos kamu „magyar szervezet” ellen.  És persze már vannak olyan korábbi orbánisták is Amerikában akik azt harsogják hogy ők soha az életben nem támogatták OV elnyomó rendszerét – jegyzi meg.

Jó tudni, hogy Erdogan Törökországából eddig mintegy 150 diplomata kért menedékjogot más országokban.  Ki lesz az első prominens magyar ’fecske’, vagyis Orbán által akkreditált diplomata, aki ’vált’ és elítéli Orbánékat?” – így Lazar, aki szerint minden jel arra mutat, hogy „az Orbán diktatúra diplomatái” ma már aktívan és egyre idegesebben  keresik szövetségeseiket a „másik oldalon.”

Az amerikai magyar diplomaták azt is tudják hogy valószínűleg törvénysértések történtek az USA-ban, jogtalanul figyeltek és lehallgattak amerikai polgárokat, és olyan illegális pénzügyi tranzakciókra is sor kerülhetett amelyik büntethető” – mutat rá a poszt. Amely felidézi, hogy 1940 decemberében Horthy bizalmas és hűséges washingtoni nagykövete, Pelényi János váratlanul menedékjogot kért az Egyesült Államokban. A nagykövetség szétszéledt… Előfordulhat-e újra? – teszi fel a kérdést George Laza, hozzátéve: „Meglehet hogy hamarabb megtörténik mint gondolnánk….Fordulat van.”