Az Orbán-kormány az eddiginél is nagyobb nyomást akar gyakorolni a civil szervezetekre és a médiára

HírKlikk 2024. június 27. 16:00 2024. jún. 27. 16:00

A Szuverenitásvédelmi Hivatal vizsgálatot indított a Transparency International Hungary és az Átlátszó ellen, és ez táplálja az aggodalmat, hogy Orbán Viktor kormánya fokozza az erőfeszítéseit, hogy a szélsőjobboldali miniszterelnököt bíráló független hangok elhallgattatására – adta hírül a The Guardian. (A hír rendkívül széles körben bejárta a világsajtót - a szerk.)

A brit liberális lap a Transparency International és az Átlátszó keddi közleményére hivatkozva közölte a hírt, miszerint értesítést kaptak, hogy vizsgálat kezdődik, „mint olyan szervezetek ellen, amelyek külföldi támogatásokból olyan tevékenységet folytatnak, amelynek célja a választók akaratának befolyásolása”. 

Már a Szuverenitásvédelmi Hivatal létrehozása is aggodalmat váltott ki amiatt, hogy Orbán és pártja – amelyet az elmúlt 14 évben folyamatosan vádak értek a demokratikus normák aláásása miatt –, az eddiginél is nagyobb nyomást akar gyakorolni a civil szervezetekre és a médiára. Az EU Bizottsága februárban jelezte, hogy megteszi az első jogi lépést Magyarország ellen a hivatalt létrehozó, a demokrácia elvét sértő törvény miatt.

A hivatal első vizsgálatairól szóló hír csak napokkal az előtt érkezett, hogy Magyarország átveszi az unió soros elnökségét, tovább mélyítette az aggodalmakat.

Bodoky Tamás (Átlátszó) elmondta a lapnak, hogy a vizsgálatot nem tekintik legitimnek, és fontolóra vették, hogy hogyan reagáljanak. „Az egészet orosz stílusú, putyini recept szerinti akciónak tekintjük, amelynek célja a kritikus hangok elnémítása, de legalábbis megijesztése” – mondta Bodoky a lapnak, és az egész vizsgálatot „szégyennek” minősítette. Úgy vélte, az Átlátszót azért vették célba, mert a korrupciót leleplező feltárásai kényelmetlenek a Fideszhez kötődő embereknek, és néhány ilyen kifejezetten fáj nekik.

A Transparency International Hungary közleményében rámutatott: „A korrupció ellen küzdő civil szervezetként elért oknyomozó, elemző és jogi munkánkban elért sikereink, de talán a létünk is önmagukban fenyegetik Orbán Viktort, aki az Európai Unió legkorruptabb kormányát vezeti. A hivatalt és a létrehozását rögzítő törvényt alkotmánysértőnek tekintjük, de ennek ellenére válaszolni fogunk a hivatal kérdéseire”. 

A szervezet az Alkotmánybírósághoz fordult. A lap kérdéseket intézett a magyar kormányhoz és a Szuverenitásvédelmi Hivatalhoz, de választ nem kapott.

 

Forrás: Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom