Az Orbán-kormány Csádban is a Kreml érdekében cselekszik

HírKlikk 2024. május 15. 20:00 2024. máj. 15. 20:00

Magyarország azon van, hogy szorosabb kapcsolatot alakítson ki Oroszországgal Csádban. Nem kizárt, hogy Magyarország egy csádi hírszerzési csomópont kiépítésén dolgozik, feltehetően azért, hogy az orosz érdekeket szolgálja.  

„Ha Magyarország migrációs politikájára gondolunk, puszta ürügynek kell tekintenünk azt, amit a csádi magyar misszió mond a céljairól, mint például a terrorizmus elleni harc, vagy a migráció ellenőrzése. Sokkal valószínűbb, hogy Magyarország Oroszországnak segít a szankciók megkerülésében” – mutatott rá a Wilson elnök idején hivatalban lévő amerikai külügyminiszterről elnevezett, pártoktól és ideológiáktól független Robert Lansing Institute brit intézet.

Orbán Gáspár, Orbán Viktor fia jelentős szerepet tölt be egy Csádban zajló, fura magyar harci misszióban, és arról is kiszivárogtak információk, hogy segít az apjának egy nemzetbiztonsági tanácsadó testület kialakításában. 

Mindezek az információk akkor kerültek napvilágra, amikor Oroszország erősíti ténykedését, és támogatja Idriss Déby Itno rezsimjét. Az intézet annak a meggyőződésének is hangot adott, hogy Orbán a csádi uránhoz akarhat hozzáférni, ez pedig összefügghet a magyarországi atomerőművel, amelyet Oroszország épít. Így Magyarország nagy valószínűséggel Oroszországnak asszisztál csádi uránlelőhelyek feletti ellenőrzés megszerzésében, és az ottani francia vállalatok kiszorításában. Ez megfelel a Kreml politikájának, amelynek célja Franciaország kiszorítása Afrikából.

Ezzel Magyarország olyan felforgató tevékenységben vesz részt, amely más uniós és NATO-tagállamokat vesz célba. Magyarország kétszáz fős csádi missziója, és az, hogy ezzel párhuzamosan elutasítja és blokkolja az Ukrajnának nyújtandó katonai segítséget, még valószínűbbé teszi, hogy az Orbán-kormány a Kreml javára cselekszik. Orbán Gáspár nem csupán Csádban járt idén, hanem Nigerben is, ahol szintén van urán, és ahol egy Moszkva által támogatott katonai junta van hatalmon. 

A jelek szerint Orbán Gáspár vált Budapest és Moszkva között az egyik fő kommunikációs csatornává. Ez felvetheti annak a veszélyét is, hogy titkos adatok szivárognak ki Oroszország felé. Már korábban is láttunk közös akciókat az Orbán-rezsim és az orosz katonai hírszerzés között, és az esetleges csádi közös műveletek nagy valószínűséggel az orosz katonai hírszerzéssel fennálló kapcsolatokról beszélnek. Amennyiben pedig ez a feltételezés megfelel a valóságnak, akkor Budapest a jövőben radikálisabb és agresszívabb lépéseket tehet mind Európában, mind a kontinensen kívül. Ebben az összefüggésben az is lehetséges, hogy Magyarország részt vesz a GRU európai műveleteiben. (GRU – jelen nevén az Orosz Fegyveres Erők Vezérkarának Főigazgatósága, külföldi katonai hírszerzéssel foglalkozik, de saját csapatai is vannak – a szerk.)