Az Orbán-kormány Waterlooja

HírKlikk 2021. március 7. 17:00 2021. márc. 7. 17:00

„Ami az elmúlt napokban történt, meg történik, az énszerintem ennek a kormánynak a Waterlooja. Ha valaki nem tudja megszervezni, hogy 74 ezer embert beoltsanak egy hétvégén, (…) az elég gáz”. Ezt Gyurcsány Ferenc közölte a Facebookon vasárnap délelőtt. Nem ő volt az egyetlen, aki úgy érezte, valami nem stimmel.

Gyurcsány azt is mondta, hogy „ha kiderül, hogy a Magyarországnak járó Moderna vakcinából nem hívtuk le a nekünk járót, és elvitték a franciák, a németek, a dánok, mi meg hoppon maradtunk, mert a kormány ügyeskedik más vakcinákkal, az még inkább gáz.” A videót megnézhetik itt.

Mint ismert, pénteken komoly adatszinkronizációs problémák miatt, hivatalosan elhalasztották 74 ezer 18-60 éves krónikus beteg hétvégére tervezett oltását. Sok olyan ember kapott ugyanis értesítést sms-ben, aki már kapott oltást, másoknak pedig a lakóhelyüktől akár 160 kilométerre kellett volna utazniuk az injekció beadásáért. Erről a Telex számolt be. 

Szombaton azonban mégiscsak zajlott oltás az oltópontokon, de teljesen kiszámíthatatlanul. Egyes helyeken beadták az oltást azoknak az érkezőknek, akik nem értesültek a halasztásról, máshol nem. A helyzet azonban annyira kaotikus volt, az ellenőrzés pedig annyira hiányos, hogy végül olyanokat is beoltottak, akik csak úgy besétáltak az utcáról valamelyik oltópontra. A Telexnek egy középkorú olvasója azt írta: nincs krónikus betegsége, nem regisztrált az oltásra, ezért természetesen sms-t sem kapott, hogy a hétvégén beoltanák. Szombat reggel megnézte, hol vannak oltópontok, és délelőtt megpróbált bejutni az egyik kórházba. Simán átjutott a bejáraton, ahol öt katona, három adminisztrátor és az orvosi személyzet volt. Rajta kívül senki nem volt ott, az oltópont kongott az ürességtől. A konkrét regisztrációnál kiderült, hogy nincs rajta a listán. Kérdezték, hogy kapott-e sms-t. Mondta, hogy nem, mire közölték vele, hogy akkor nincs oltás. Az olvasó azonban nem adta fel. Átsétált egy közeli kórház másik oltópontjára. Itt is csak néhány ember lézengett. Olvasónk regisztrált, felment, és tíz perc után sorra került. Megkérdezték, hogy van-e krónikus betegsége. „Mondom, hát az nincs. Hümmögtek kicsit, de aztán jött az oltás” – írta. Miután a hír, hogy lehet oltani, elterjedt, kezdtek egyre többen lenni az oltóponton. Olvasónk szerint valószínűleg mindenki szólhatott az ismerőseinek. Nemsokára kijött egy orvosnő egy ajtón és közölte: akinek nincs krónikus betegsége, az menjen el, mert nem oltja be. Egy-ketten el is mentek, de olvasónk egyik ismerőse közben bejutott, és várt a sorára. „Egyszer csak jött valami kórházigazgató-szerű, és közölte a váróteremben, hogy beoltanak mindenkit. Be is oltottak. Teljes káosz volt. De ezzel együtt nem volt tömeg. Hát így lettem én regisztráció és krónikus betegség nélkül beoltva.” Egy másik olvasó azt írta meg, hogyan hekkelték meg egy másik kórházi oltóponton a rendszert. Az egyik oltóponton egy ember azt ajánlotta nekik, hogy a behívó sms-éről ad nekik egy képernyőképet a telefonjukra, és azt bemutatva ők is megkaphatják az oltást. Így is tettek, és annak ellenére, hogy egyikük sem volt a hétvégére hivatalosan behívva oltásra, mindketten megkapták az oltást. A helyzet kaotikusságát jól mutatja, hogy mindezt egy olyan sms screenshotjával sikerült megoldaniuk, amelyen a behívás vasárnapra és egy teljesen másik oltópontra szólt.

Egy harmadik levélben az orvosok védelmében azt írta az olvasó,  „Engem is beoltottak ma, és a kórház nagyon szervezett volt. Hogy ne menjen kárba egy adag se, össze kellett várnunk tíz embert, aki bejött megkérdezni, hogy beoltják-e. Egy ampulla tíz adag az AstraZenecábol, ezért mindig akkor nyitottak egy ampullát, amikor összejött a tíz érdeklődő. Így minden adagot felhasználtak. Annyi volt az egyetlen gond, hogy ha nyolc-kilencen ott voltunk, meg kellett várni a tizedik embert. Minden rendben volt, az orvosok, nővérek jó fejek voltak.”

A káosz azzal folytatódott, hogy senki nem volt elérhető azon a nagyon fontos telefonszámon, amin az oltásokról lehetne érdeklődni. Ez volt az a nagyon fontos telefonszám, amit azért hoztak létre, hogy be lehessen jelenteni, ha valaki problémát észlel az összeomlott és ezért elhalasztott  hétvégi tömeges oltási programban. A számot a Telex azután hívta fel, miután többen jelezték, a 1818 teljesen lehalt. Háromszor is megpróbálták, de miután bemondják, hogy „minden ügyintéző foglalt”, bontják a vonalat. A telefonszámot Orbán Viktor harangozta be pénteki Kossuth rádióban elhangzott interjújában, de a számot akkor nem tudta megmondani. Igaz, az általa javasolt operatív törzs sajtótájékoztatóján sem hangzott el. 

Végül szombaton a koronavírus sajtóközpont közölte, hogy a 1818-as telefonszámon kérhető az adatok pontosítása az oltások ügyében.