"Az Orbán-rendszer évekig érinthetetlen marad még"

HírKlikk 2019. május 5. 06:05 2019. máj. 5. 06:05

Fennállásának huszadik évfordulóját ünnepli idén a Pintér Béla és Társulata, ennek apropóján elkészítették a Jubileumi beszélgetések című előadást a Fészek Klubban: a darabban élesen fogalmaz például Vidnyánszky Attilával kapcsolatban is.

Pintér Béla a Magyar Hangnak adott interjúban, amelyet a hvg.hu szemlézett, többek között arról beszélt, hogy Vidnyánszky Attila kemény kijelentéseket tesz, így fel kell készülnie arra, hogy vannak olyanok, akik ezeket nem fogják kritika nélkül hagyni.

 

"Ez az erősebb hangvétel is befelér abba a húsz évbe, ami mögöttünk van, és abba a huszonöt előadásba is, amit írtam"– mondta a rendező a lapnak. Az előadásban félreérthetetlen utalásokat tesznek Orbán Viktorra, még akkor is, ha Pintér Béla szerint nem lehet kimozdítani az embereket a komfortzónájukból a színpadon zajló "orbánozással".

"A lelki békémnek, az önbecsülésemnek fontos volt, hogy ezt kimondjam, mert mindenkinek észnél kéne lennie, hisz az Orbán-rendszer évekig érinthetetlen marad még. Ez a gesztus talán némely nézőnknek is felszabadító lehet, persze a fanatikus Fidesz-hívőket nem fogja elgondolkodtatni a NER-rel kapcsolatban. Mindenki látja, hogy nem lesz változás. A színházakban vannak bátor, szókimondó előadások, de a társadalomra rátelepedett az apátia."

A tao-megvonás a Pintér Béla és Társulatát is megviselte: idén 46 millió forinttal kevesebb pénzből gazdálkodhatnak: a jegyárakat emelték, a fizetéseket csökkentették. "Szerencsére akkora közönségbázisunk van, hogy nem vagyunk teljesen kiszolgáltatva az államnak" – tette hozzá a rendező a Magyar Hangnak.

Forrás: hvg.hu