Az Ördög ügyvédje lehallgatta Polt Pétert?

Németh Péter 2019. december 10. 17:48 2019. dec. 10. 17:48

Néhány napja újabb video üzenettel jelentkezett a Dr. Keserű Sándorként bemutatkozó, magát az Ördög ügyvédjének tituláló személy. Dr. Keserű már számos alkalommal jelentkezett ily módon, mégpedig Izraelből, de hogy valójában kicsoda ő, egyelőre senki nem mondta el. Az úriember mutatja az arcát, úgy adja nyilatkozatait, ezt a legutóbbit is. Most azonban nem a Borkai-ügyről, illetve csak részben beszél arról. Előrebocsátja, hogy bűncselekményt követett el, és ezt a bíróság előtt is kész megvallani. Az állítása lényege pedig az, hogy lehallgatta, ahogy ő mondja, Professzor Doktor Polt Péter legfőbb ügyész telefonját. Azt is elmeséli, milyen úton, módon jutott hozzá Polt telefonszámához, amelyre aztán technikát telepített.

Hogy a regénybe illő történet igaz-e vagy sem, nem tudhatjuk, sem azt, hogy valóban megoldható-e ilyen könnyen a legfőbb ügyész telefonjának „betechnikázása”, és az ilyen módon való lehallgatása, vagy helyezzük ezt a mesék világába. Maradjunk mi most ennél az utóbbinál, nem pusztán óvatosságból, hanem azért is, mert semmilyen más visszaigazoláshoz nem tudtunk hozzáférni, hogy ne csak egy forrásból kelljen informálódnunk. Mint mese is érdekes az előadás, kiváltképp, ha hozzátesszük, hogy Dr. Keserű – állítása szerint – feljelentést tett, mégpedig nem máshol, mint Polt Péternél.

Merthogy az ilyen ügy a legfőbb ügyész reszortja, még akkor is, ha az ominózus történet főszereplője éppen maga. Dr. Keserű, az Ördög ügyvédjeként – már többen jelentkeztek erre a pozícióra – azt meséli a felvételen, hogy a lehallgatás érdekes eredményre vezetett: egyszer csak Orbán Viktor miniszterelnök hívta személyesen Polt Pétert. A beszélgetés rövid, talán két perces volt, és lényege szerint arról szólt, hogy vajon az ügyészség folytatja-e a Borkai-ügyet vagy sem. Az ördög azt sugallja a bejátszásban, hogy Orbán nem szeretné, ha az folytatódna, Polt pedig megnyugtató választ ad.

Érdekessége a videónak, hogy jó pár nappal ezelőtt került ki a világhálóra, nagyjából ötvenezren már meg is tekintették, de a szélesebb nyilvánosság elé, vagy a média világában még nem bukkant fel. Hogy azért-e, mert eleve nem adtak neki hitelt, vagy azért, mert félelem tölti el az újságírókat, nem tudni.

Mindenesetre a Hírklikk igyekszik utánajárni, hogy egyáltalán lehetséges-e, hogy egy olyan magas beosztású embernek, mint Polt Péter lényegében szinte minden további nélkül lehallgatható legyen a telefonja.

Megkérdeztük Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértőt, aki portálunknak elmondta: szinte teljességgel kizárt, hogy lehallgassák a legfőbb ügyészt. Egyrészt a magas költsége miatt, hiszen ötventől egészen ötszáz millióig terjedhet egy ilyen lehallgatáshoz szükséges technikai eszközök ára, másrészt azért sem lehetséges, mert kétnaponta ellenőrzik a védett személyek telefonjait a szolgáltatók.