Az orosz bíróság meghosszabbította Evan Gershkovich amerikai újságíró fogvatartását

HírKlikk 2023. november 28. 14:05 2023. nov. 28. 14:05

A Wall Street Journal tudósítóját kémkedés vádjával tartóztattak le még az év elején.

Egy moszkvai bíróság kedden további két hónappal, január 30-ig meghosszabbította Evan Gershkovich amerikai újságíró fogva tartását, akit az év elején kémkedés vádjával tartóztattak le Oroszországban – írja az Euronews.

A Wall Street Journal 32 éves moszkvai tudósítója, valamint munkaadója és az amerikai kormány egyaránt elutasította a kémkedési vádakat. A keddi meghallgatást zárt ajtók mögött tartották, a sajtót nem engedték be.

Gershkovich fogvatartásának meghosszabbítása szinte borítékolható volt, mivel Moszkva ritkán engedi szabadon azokat a személyeket, akiket súlyos vádak alapján bírósági tárgyalásra várva bebörtönöznek. Az újságírót március végén tartóztatták le egy riportút során az uráli Jekatyerinburgban, ezzel ő lett az első nyugati riporter, akit a szovjet korszak után kémkedés vádjával bebörtönöztek Oroszországban. Tudható: a hírhedt moszkvai Lefortovo börtönben tartják fogva.

Az amerikai újságíró korábban a The Moscow Timesnak és az AFP francia hírügynökségnek is dolgozott, és azok után is tudósított Oroszországból, hogy az orosz hadsereg megtámadta Ukrajnát – pedig azóta számos nyugati újságíró hagyta el Oroszországot.

Oroszország mindeddig nem szolgáltatott bizonyítékot a Gershkovich elleni vádjaira.

Forrás: Euronews


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom