Az orosz és kínai vakcinával oltottak lemondhatnak a korlátozás-mentes utazásról

NVZS 2021. február 5. 16:00 2021. feb. 5. 16:00

„Az Európai Unió illetékesei vakarják a fejüket, a magyar kormány pedig sunyít” – Ujhelyi István így foglalta össze portálunknak, hogy mit lehet tudni arról, vajon a tervezett (korona)vakcina-útlevélbe bekerülhet-e az Európai Gyógyszerügynökség által nem elfogadott COVID19 elleni oltóanyag. A közhiedelemmel ellentétben, nem csak a turistákat érinti, hogy az orosz és a kínai vakcinával beoltottak szabadon utazhatnak-e majd, hanem a munka vagy tanulás céljából utazókat, például a kamionsofőröket vagy a vizsgázó egyetemistákat. Újhelyi egyébként úgy gondolja, a Szputnyik V-t idővel el fogja fogadni az EMA, de a kínai Sinopharmát – értesülései szerint – be sem fogják nyújtani engedélyeztetésre. Közben világszerte országok, légitársaságok, cégek, szakmai szövetségek dolgoznak egyrészt a koncepción, másrészt a konkrét formán, technológián.

„Az orosz vakcinák érkeznek, és hamarosan oltani is kezdünk velük, talán már a következő héten orosz vakcinával is oltunk. A kínai vakcina is érkezik, ott azonban még ellenőrző vizsgálatokat végeznek a hatóságaink, ahogy ők haladnak, úgy tudjuk bevetni a kínai vakcinát is” – Orbán Viktor – Kossuth Rádiós „interjújában” elhangzott – bejelentése ismét ráirányította a figyelmet arra a sok magyar számára nehezen megválaszolható kérdésre, szabad-e, érdemes-e beoltatni magunkat az orosz vagy a kínai vakcinával. Számos okból merülhet fel a dilemma, ezek egyike az, hogy az uniós szinten is tervezett, úgynevezett vakcina-útlevél (oltásigazolás, oltási könyv, hívják bárhogy is) bevezetése után nem kerül-e hátrányba az, akit ezekkel, az Európai Gyógyszerügynökség által nem jóváhagyott vakcinákkal oltanak be. 

A dokumentum (öltsön bár print, bár digitális formát) még csak körvonalazódik, a tagállamok közötti, illetve bizottsági egyeztetések még eléggé az elején járnak, arra azért kíváncsiak voltunk, hogy legalább a koncepció szintjén van-e döntés arról, hogy az EMA által nem jóváhagyott oltóanyagok bekerülhetnek-e a passzusba. 

Alapvető kérdésekre sincs még válasz 

Nem jártunk sikerrel uniós körökben: háttérinformációkat osztottak csak velünk meg, de még azok is semmitmondóak voltak. Azt hallottuk, hogy egyelőre semmit nem lehet még tudni; annyira a folyamat elején vagyunk, hogy korai lenne bármit mondani; a tagállamok kezében van a folyamat, nem a Bizottság fogja megszabni, hogy mi kerül majd bele, éppen ezért a tagállamok egyeztetésének a függvénye.

Néhány napja a Voice of America arról írt, hogy nézetkülönbségek vannak azzal kapcsolatban, hogy milyen szabályok vonatkozzanak majd azokra az emberekre, akik nem az EMA által jóváhagyott vakcinát kapták. „Miután a jóváhagyott Johnson/Pfizer és a Moderna vakcinákból nem áll rendelkezésre elegendő, a frusztrált Magyarország az orosz Szputnyik V oltóanyagot vásárolja” – írta a portál. A VOA értesülése szerint a standardok elfogadásához újabb uniós csúcsértekezletre lesz majd szükség. Egy másik uniós forrás pedig azt fejtegette az EUObserver-nek, hogy „elvi szinten meg kell állapodnunk a közös standardokban, el akarjuk kerülni, hogy az ügyet blokkolják azért, mert egyes vakcinákat nem fogadnak el egy országban.

Az lenne a logikus, ha csak engedélyezett vakcinákat fogadnának el

„Egyelőre nincs még válasz a kérdésre, de az lenne a logikus, ha nem fogadnák el az EMA által nem jóváhagyott vakcinákat” – mondta megkeresésünkre Ujhelyi István, aki az Európai Parlament illetékes, Közlekedési és Idegenforgalmi Bizottságának az alelnöki minőségében már hetekkel ezelőtt felvetette ezt a problémát Brüsszelben és idehaza, a magyar kormánynak is. „Én ugyan ódzkodom a vakcina-útlevéltől, mint olyantól, de ettől még lesz ilyen, s fel kell készülni arra, hogy mi történik az EU egységes útleveles rendszerében, ha olyannal oltanak Magyarországon, amit nem engedélyez az EMA” – fejtegette. Megkereste az Európai Unió illetékes biztosát is a kérdéssel, de ott sem tudott meg semmit, pontosabban az azért kiderült, hogy fogalmuk nincs a válaszról. „Összefoglalva: az Európai Unió illetékesei vakarják a fejüket, a magyar kormány pedig sunyít”.

Mi lesz azokkal, akiket a jövő héttől már olthatnak a Szputnyikkal?

Pedig nagyon fontos lenne mielőbb ismerni a választ, hiszen Orbán mai bejelentése szerint akár már a jövő héttől elkezdenek oltani az orosz vakcinával (de persze a miniszterelnök azt is jelezte, hogy a kínait is tovább vizsgálják, azt egyébként, amire a közelmúltban azt mondta, ha választhat, ő a kínaival oltatná be magát). Ha pedig nem fogják elfogadni az orosz és a kínai (vagy egyéb, nálunk esetleg majd használt COVID19 elleni) oltóanyagot az EU-ban, s emiatt ellehetetlenül a vakcina-útlevéllel történő szabad, teszt- és karantén-mentes utazás, komolyan ráfaraghatnak azok, akik hallgatnak a budapesti kormányra, s hajlandók beoltatni magukat ezekkel. Például nem utazhatna majd el nyaralni szabadon – vetettük fel.

Ujhelyi kijavította a felvetést, mondván: „ne tévedjünk, nem csak a turistákat hozhatja ez nehéz helyzetbe hanem azokat is, akik ilyen vagy olyan okból kénytelenek olyan országokba utazni – munkavégzés vagy tanulás miatt –, ahol nem fogadják el az orosz és/vagy a kínai vakcinát”. Az előbbire a kamionsofőrök példáját hozta fel, az utóbbira pedig azokat az egyetemistákat, akiknek egy-egy vizsga miatt kell átlépniük a határt.

Gőzerővel folyik az útlevél fejlesztése

A The New York Times mai számában egyébként részletes nemzetközi körkép olvasható a vakcina-útlevélről. Ebből kiderül, hogy az Egyesült Államokban Joe Biden egyik mostani elnöki rendelete értelmében meg kell vizsgálni a koronavírus-oltás összekapcsolását a létező oltási dokumentumokkal, és a digitális változat kidolgozását. Dániában már jóval előbbre tartanak: a kormány tegnapelőtt bejelentette, hogy az elkövetkező három-négy hónapban olyan digitális útlevelet bocsát ki, amely már tartalmazni fogja, hogy az adott állampolgár be van-e oltva COVID19 ellen. 

De nem csak a kormányok, a légitársaságok is mozgolódnak. Az Etihad Airways és az Emirates heteken belül megkezdi a légitársaságokat tömörítő IATA Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség  által kifejlesztett digitális utazási okmány használatát, ami tartalmazni fogja, hogy az illetőt beoltották-e, illetve tesztelték-e koronavírusra. Amúgy az IATA mellett számos más szakmai szövetség is dolgozik – valamilyen formában – az ügyön. 

Az IBM a digitális egészségügyi okmányon (Digital Health Pass), a World Economic Forum a svájci non-profit Commons Project Foundation-nal közösen pedig egy úgynevezett Közös Okmány (CommonPass) fejlesztésén ügyködik. 

A kihívást esősorban az jelenti, hogy olyan dokumentumot vagy alkalmazást kell megalkotni/kifejleszteni, amit a világon mindenütt elfogadnak, ugyanakkor védi a magáninformációkat, miközben mindenki számára elérhető, függetlenül a vagyoni helyzettől és az okostelefonhoz való hozzáféréstől.