Az orvosi kamara hadüzenete az elnök pozíciójának megőrzését szolgálja

Kardos Ernő 2019. augusztus 15. 06:32 2019. aug. 15. 06:32

Veszélyben van a biztonságos betegellátás Magyarországon! - húzta meg a vészharangot a Magyar Orvosi Kamara. A szakmai szervezet honlapján közleményben jelezte, hogy azonnali változásokat követel a kormánytól. Az egymást érő egészségügyi botrányok ugyanis már jó ideje jelzik, hogy a jelenlegi körülmények között hiányzik a gyógyító munka feltétele. Az orvoshiány miatt a betegeket sokszor csak önként vállalt túlmunkával képesek gyógyítani, ami azonban már veszélyezteti a dolgozók egészségét, ráadásul sérti az érvényben lévő munkaügyi szabályzatot. A szaporodó kórházi botrányok miatt az utóbbi időben egyre gyakoribbá vált a túlmunka megtagadása is.

Az Orvosi Kamara Közleménye felhívja a figyelmet arra, hogy bár korábban ígéretes párbeszédet folytattak az állami vezetőkkel, de a kecsegtető tárgyalások ellenére nem született intézkedés, amely az egészségügy problémáit megoldhatná. Az egészségügyben dolgozók számára hiányzik a kiszámíthatóság és tervezhető jövőkép. Késik a bérfelzárkóztatás, legfeljebb ígéretek hangzanak el az egészségügyi államtitkárságtól. A propaganda szerint az ápolónők bérét 690 ezer forintra emelik majd, de a nyugdíj előtt álló orvos is legfeljebb 560 ezer forintot kap.

 

Miután az orvosok becsapva érzik magukat, ezért összeállítottak egy követelés-csomagot, amely mellett három hét múlva egy rendkívüli közgyűlésen orvosok ezreit kívánják felsorakoztatni. Alapvetőnek tartják, hogy a szakképzett orvosok fizetése, alapbére elérje a 900 ezer forintot. Ezzel párhuzamosan megszűnhetne a paraszolvencia rendszere Magyarországon.

Ezen kívül fontosnak tartja még a kamara, hogy az egészségügyi kormányzat teremtse meg a gyógyítás minimum feltételeit minden rendelőben, kórházban; szüntesse meg a nyugdíjas orvosokat és ápolókat sújtó diszkriminációt. Követelik továbbá, hogy az egészségügyi tárca a kamarával folytassa a félbeszakadt tárgyalásokat, s a megállapodást kollektív szerződésben rögzítse. Ezeket a követelményeket szeptemberben több ezer orvost felsorakoztató nagygyűlésen kívánja a kamara megtárgyalni.

A követelmények jó részével lényegében egyetért Komáromi Zoltán háziorvos, a DK szakpolitikusa. Viszont a feltételrendszert kidolgozatlannak érzi, hisz tisztázatlan, hogy a kezdő orvosok 900 ezerre emelt bére mellett mennyit kapnának a nyugdíjasok. Vagyis Komáromi szerint szükség lenne egy kidolgozott bértáblára. Ezen kívül úgy látja, hogy a paraszolvencia csak alapos előkészítés után, több lépésben szüntethető meg Magyarországon. A büntetőjogi feltétele ma már kevés. Ami pedig a gyógyítás feltételrendszerének ellenőrzését illeti: Komáromi szerint azt a kormányzat szinte lehetetlenné tette. A korábban független népegészségügyi szervezetet és az egészségpénztár intézményét ugyanis kormányhivatallá változtatta, ezért mindkettő alkalmatlan a feladata ellátására.

Komáromi Zoltán szerint az egész akció a Magyar Orvosi Kamara vezetőinek, személyesen Éger István elnök pozíciójának megőrzését szolgálja. Aki miközben az előző kormányok ellen a leghatározottabban fellépett és akadályozta az egészségügy átalakítását, addig a mai egészségügyi vezetéssel évek óta a legnagyobb csendben, eredménytelenül tárgyalnak.

A mostani fellángolás pedig azt szolgálja, hogy készülnek a kamara vezetésének újraválasztására. Így aztán ez a kezdeményezés aligha fogja megmenteni a magyar egészségügyet. A szeptemberi nagygyűlés ugyanis legfeljebb a kamara vezetőinek pozícióját szeretné biztosítani, a gyógyulásra várókat aligha tudja.