Az Osztrák Néppárt vezetőjét bízta meg kormányalakítással az államfő

HírKlikk 2024. október 22. 18:05 2024. okt. 22. 18:05

A konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) vezetőjét, Karl Nehammer hivatalban lévő kancellárt bízta meg kormányalakítással Alexander van der Bellen osztrák államfő.

Van der Bellen tudatta: azzal bízta meg Nehammert, hogy kezdjen koalíciós tárgyalásokat a szociáldemokratákkal, de tisztázni kell, hogy a két párt rendelkezik-e a kormányzáshoz szükséges stabil többséggel, vagy harmadik koalíciós partnerre is szükségük lesz.

Az Osztrák Néppárt és az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) koalíciója szűk, mindössze egy fős többségre számíthatna a törvényhozásban, Van der Bellen ezért egy harmadik kisebb párt – sokak szerint a liberális Neos – bevételét ajánlotta a jövőbeli kormánykoalíció megfelelő működéséhez.

Ausztriában szeptember 29-én tartottak parlamenti választást, amely több szempontból is fordulópontot hozott az ország történetében. Első alkalommal került ki győztesként az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) a voksok 29 százalékával, és most először csúszott vissza a harmadik helyre az Osztrák Szociáldemokrata Párt, a konzervatív Osztrák Néppártnak (ÖVP) pedig ez volt az eddigi egyik leggyengébb választási szereplése.

Az osztrák államfő október 9-én kérte fel koalíciós tárgyalások megtartására a három legnagyobb osztrák párt vezetőit, figyelmen kívül hagyva azt az osztrák hagyományt, amely mindig a választás győztesét bízta meg a kormányalakítással.

„A parlamenti választás nem egy versenyfutás, ahol a célvonalat elsőként átlépő fél automatikusan kormányt alakíthat” – mondta Van der Bellen a német televízióban. Az államfő emlékeztetett: amennyiben egy párt egyedül akar kormányozni, át kell lépnie az ötven százalékos küszöböt, nem elég 10, 20 vagy 30 százalékos eredményt felmutatnia.

Van der Bellen fenntartásainak adott hangot Herbert Kickl FPÖ-vezér lehetséges kormányra kerülésével kapcsolatban. Meglátása szerint azért nem szükséges követnie a győztes felkérésével kapcsolatban bevett szokást, mivel az a példátlan helyzet alakult ki, hogy senki nem hajlandó koalícióra lépni a Szabadságpárttal.

Kickl demokráciaellenesnek nevezte az FPÖ lehetséges kizárását a kormánykoalícióból, és óva intette ettől a lépéstől az általa „vesztesek szövetségének” nevezett koalíciót.

(A kiemelt képen Karl Nehammer.)

Forrás: MTI


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom