Az otthonok felújítására költse a közpénzt a kormány, ne a nagyvállalkozókra!

HírKlikk 2020. március 5. 15:22 2020. márc. 5. 15:22

Az otthonok energetikai felújításával több célt is el lehetne érni egyszerre, csak akkor nem Orbán oligarcháihoz jutna a pénz, hanem a családokhoz – mondta Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, csütörtökön, a Klubrádióban.

Ezen nem lehet olyan sok pénzt keresni Mészáros Lőrincnek, hiszen a családok maguk valósítanák meg állami vagy európai uniós támogatásból a beruházásokat – kommentálta a kérdést, vajon miért került ki a kormány energiastratégiájából az otthonok energetikai korszerűsítését támogató célzott program.

2010 előtt komoly pályázati lehetőségek voltak, főleg panellakások felújítására, de az 1960 és 1980 között épült családi házak, az úgynevezett „Kádár-kockák” felújítása már nem szerepel a kormánystratégiában. Ezekből 1,2 millió van az országban, az „ütemes, hosszú távú” felújítási programjuk pedig nemcsak energetikai, de szociális és klímavédelmi gondokra is megoldást adhat – mondta a pártelnök.

A legolcsóbb energia mégiscsak a fel nem használt energia, a legtöbb energiát pedig még mindig a háztartások használják föl Magyarországon – mutatott rá.

A fűtés-korszerűsítéssel csökkenne az energiafelhasználás, így a családoknak több maradna a kasszában, amit másra tudnának felhasználni. Nő a vagyonuk értéke, nő a komfortfokozat, egyúttal csökkenne a széndioxid-kibocsátás, ami pedig a levegő szennyezettségét csökkentené.

Ezzel a fűtésváltással a ma fatüzelést használók visszatérhetnének a gázszolgáltatásba – folytatta.

A kormány azzal a hivatkozással vette ki energiastratégiájából a programot, hogy majd az energiaszolgáltatókat kötelezik a kibocsátási értékek csökkentésére. Félő az is, hogy a legnagyobb ingatlanok – köztük kormányzati irodaházak felújításával – „pipálják ki” a programot, a pályázati pénzeket nagyberuházókhoz csorgatva.

Mészáros Lőrinc nélkül ma Magyarországon nem lehet kivitelezni. Ezeknek a forintoknak jelentős része a továbbiakban is gazdagítja a miniszterelnök oligarcha-hálózatát, ahelyett, hogy valós segítséget nyújtana a magyar családoknak – mondta.

A kormány lebecsüli a családi házakat, mondván: a korszerűsítésük gazdaságilag nem térül meg.

De egy államnak mindig csak gazdasági célokat kell figyelembe venni? – tette fel a kérdést az MSZP elnöke, kiemelve: mivel ma egy egyedülálló idős ember nyugdíjának 30-40 százalékát a fűtés költsége viszi el, figyelni kellene a szociális és környezetvédelmi szempontokra is.

Utóbbiról elmondta: egész közösségek, városok érdeke lehet az otthonok fűtés-korszerűsítése, hiszen ezzel csökkenteni lehetne a fatüzeléssel kibocsátott szennyező anyagokat, amivel a városok levegőtisztaságát is lehetne javítani.