Az RTL kiszámolta, ennyien lehettek kint a pénteki tüntetésen

HírKlikk 2024. február 20. 06:30 2024. feb. 20. 06:30

Az elmúlt évek legnagyobb tüntetését tartották influenszerek pénteken Novák Katalin lemondása és a pedofilbotrány után, Odakint szörnyek járnak címmel.

Az esemény után eltérő számok jelentek meg a résztvevőkről. A kormánypárti Pesti Srácok 10-30 ezer főről írt, Gulyás Márton a helyszínen 50 ezer főre tippelt, míg később Pottyondy Edina 150 ezerre tette a Hősök terén megjelentek számát.

Az RTL megpróbálta helyretenni a kérdést, a Google Maps távolságmérőjét és a helyszínről tudósító kollégáik beszámolóit felhasználva kiszámolták, mégis mennyien lehettek a tüntetésen.

A tömeg körülbelül 53 ezer négyzetmétert foglalt el, ebből 5 ezret levontak, amit a tereptárgyak, illetve a lekordonozott részek miatt nem tudtak betölteni. A Hősök tere mellett az Andrássy út is megtelt, egészen a Rippl Rónai utcáig álltak sűrűn az emberek, míg a Dózsa György úton a Benczúr utcáig, illetve a Műcsarnok és a Városligeti tó közötti területen is sokan álltak.

A nemzetközi gyakorlatban a sűrű tömeget 4 fő/négyzetméterrel szokták számolni, de ebben az esetben voltak olyan részek, ahol ennél azért szellősebben álltak, így kettéválasztották a terepet. Ebben az esetben 22 ezer négyzetméteren állhatott 88 ezer ember. A nem sűrű, de álló tömegre használt, négyzetméterenként 3,5 emberrel számolva, nagyjából 77 ezren lehettek a demonstráció „sűrűjében”.

Emellett a maradék 26 ezer négyzetméteren – 3-as szorzónál – még 78 ezer ember állhatott, vagyis összesen 150-166 ezres tömeg jön ki. Ha jelentősen szellősebb tömeggel, négyzetméterenként 2 emberrel számolunk – teszi hozzá a portál –, akkor nagyjából 130-140 ezer demonstráló lehetett a megmozduláson.

Forrás: rtl.hu