Az SZFE élére új vezető került

HírKlikk 2020. november 26. 16:40 2020. nov. 26. 16:40

Bodolay Géza rendező lesz a Színház- és Filmművészeti Egyetem Színházművészeti Intézetének vezetője – írja a HVG.

A lap szerint Bodolay már alá is írta az egyetemmel az egy évre szóló szerződését, amiben megbízták a Színházművészeti Intézet vezetésével, azaz a jövőben ő irányítja a színházi képzéseket. Elődje Bagossy László volt, akit 2018 januárjában neveztek ki. Bár megbízatása 2021-ig szólt, 2020. augusztus 31-én az egyetem többi vezetőjével lemondott a pozíciójáról, miután az egyetem fölé helyezett alapítvány elvette az autonómiájukat, és a fontosabb döntési jogkörök az alapítványhoz kerültek.

Bodolay egyébként maga is az SZFE-n végzett színházrendező szakon, és művészdoktoriját is ott csinálta, majd rendezett és igazgatott például Szegeden és Kecskeméten. 2019-től a Demeter Szilárd vezette Petőfi Irodalmi Múzeumhoz tartozó Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet igazgatója.

Bodolay minderről a lapnak azt írta, az egyetemen kialakult helyzetet „szerencsére nem nekem kell pacifikálni, hanem a békétleneknek egymással, az én feladatom ugyanaz lesz, mint kiváló elődeimé: az egykori színházi „tanszak" – a bolognai rendszer óta: „intézet" megszervezése és vezetése".