Az UEFA kitart: lesz, és nézők előtt tartják a Szuperkupa-mérkőzést

NVZS 2020. szeptember 23. 14:13 2020. szept. 23. 14:13

Azt már (felháborodva, tiltakozva, de) megszokhattuk, hogy a magyar kormány ritka kivételektől eltekintve, alig-alig ad választ – érdemit meg még kevésbé – a nem kormányszócső médiumok által feltett kérdésekre, ám az számunkra is meglepetést okozott, hogy hasonlóan járt el portálunkkal az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) is. A szervezet javára legyen mondva: három megkeresésből egyre érdemben reagáltak. Egyre azonban egyáltalán nem, egyre pedig elküldtek pár korábbi közleményükhöz vezető linket. A legfontosabb kérdést nem válaszolták meg: a fejleményeket követve, és a nagy ellenállást látva, nem gondolnak-e arra, hogy mégis zárt kapuk mögött tartsák meg a budapesti Szuperkupa döntőt. Vagy, hogy elhalasszák azt. Amit nekünk nem válaszoltak meg, az AFP egy leányának igen: minden az eredeti tervek szerint alakul.

Háromszor – az elmúlt pénteken, majd szombaton és végül most hétfőn – kerestük meg e-mailben az UEFA sajtóosztályát különféle, a Szuperkupát érintő aktuális kérdéseinkkel. Az első megkeresésre prompt, hírértékű információkat is tartalmazó választ kaptunk, amikből meg is született az a cikkünk, amelyben megírtuk, hogy az UEFA felajánlotta az FC Bayern München szurkolóinak, hogy visszatéríti számukra a budapesti Szuperkupa mérkőzésre szóló jegyeik árát, ha mégsem akarnak elutazni Budapestre. Azt is megtudtuk tőlük, hogy az FC Bayern München ingyenes PCR-teszt elvégzését ajánlotta fel a hazatérő szurkolóinak.

Ám közben több hír is érkezett a meccsel kapcsolatban – például, hogy a szurkolók közül sokan maguk is túlságosan nagy kockázatot látnak abban, hogy jelen legyenek azon a mérkőzésen, amelyet ott – Budapesten – rendeznek, ami a koronavírus-járvány szempontjából napjainkban sajnos Európa egyik legrosszabb mutatóit elszenvedő városa.

Visszaadott jegyek

A Sevilla labdarúgóklub 2500 belépőjegyet visszamondott, helyi sajtóhírek szerint, csupán ötszáz spanyol szurkoló lesz a Puskás Aréna lelátóin, a maradék 2500 jegy nem talált gazdára. Miként nem kelt el az 3000 jegy sem, amelyet az FC Bayern München szurkolóinak biztosított az UEFA, úgy tudni, legfeljebb 1300 német szurkoló utazik majd el a meccsre, amelynek megrendezésével egyébként még a csapat vezetőedzője sem ért egyet. Eredetileg is csak 2100 jegyet értékesítettek, de 800-an azóta már visszaadták a jegyeket. Nem véletlenül, hiszen a vezetőedző Hansi Flick azt mondta, hogy „Ez is egy olyan dolog, amit az ember nem teljesen ért. De nem mi hozzuk a döntéseket, hanem mások". Sőt, Markus Söder bajor miniszterelnök arra kérte a Bayern München labdarúgócsapatának szurkolóit, ne utazzanak el Budapestre, mint mondta, „A gyomrom görcsbe rándul, ha a Szuperkupára gondolok. Budapest rizikós hely, nagyon óvatosnak kell lennünk, nem kockáztathatjuk, hogy ez legyen a futball Ischglje” " – nyilatkozta Markus Söder, utalva a tiroli üdülőhelyre, amely az év elején a járvány egyik gócpontja volt a síszezonban.

Megválaszolatlan kérdések

Ezek az utóbbi három nap fejleményei, amelyek alapján, teljesen jogos kérdésfelvetés: nem akarnák-e mégis elhalasztani, de legalább zárt kapuk mögött megrendezni a Szuperkupát. A kérdést – több másikkal együtt –  feltettük a legilletékesebbnek, az UEFA-nak, de választ nem kaptunk.

Azért legalább azt megmutatjuk, hogy mire voltunk kíváncsiak

1. A Canal Sur TV jelentése szerint, a Sevilla has 2500 jegyet visszaadott, kereslethiány miatt. Mi történik az el nem adott jegyekkel? Eladják azokat másoknak?

2. Az FC Bayern München sem tudta eladni a számára biztosított 3000 jegyet. Mi történik az el nem adott jegyekkel? Eladják azokat másoknak?

3. A mai napig összesen hány jegyet sikerült értékesíteni a meccsre?

4. Egyre több politikus kéri a meccs lefújását, de legalább azt, hogy zárt kapuk mögött rendezzék meg (bajor politikusok is). Van-e arra esély, hogy akár lefújják, akár zárt kapuk mögött rendezik me?

5. Kérjük, adják meg az értékesített jegyekre vonatkozó statisztikát (ország, régió, stb.)

6. Önök szerint, a mai állás alapján, hány szurkoló lesz jelen a Szuperkupán Budapesten?

Mindenesetre a France24 az AFP jelentésére hivatkozva, azt adta hírül, hogy az UEFA a francia hírügynökség leányával, a SID-del tudatta: a Szuperkupa mérkőzést a terveknek megfelelően tartják meg.

A Szuperkupa

Az európai Szuperkupa-mérkőzés csütörtökön 21 órakor kezdődik Budapesten, a Bajnokok Ligája-győztes Bayern München és az Európa-liga-címvédő Sevilla FC csapata között. A koronavírus-járvány kitörése óta, ez lesz az első találkozó az európai szövetség (UEFA) versenyrendszerében, amelyre beengednek nézőket. A Puskás Aréna nézőtéri kapacitásának harminc százalékában lehetnek szurkolók, ez 20 ezer nézőt jelent. Mindkét csapat részére három-háromezer jegyet biztosított az UEFA, a fennmaradó jegyek megvásárlására a lehetőséget pedig kisorsolta a beérkezett több tízezer igénylésből. Emellett – s ez nagy felzúdulást keltett idehaza – 500 jegyet felajánlottak a magyar egészségügyi dolgozóknak.